top of page
  • Helene Sandström

Fler än 100 forskare och läkare manar till ökad användning av D-vitamin mot covid-19

Uppdaterat: 4 jan. 2021

År 2020 publicerades fler än 300 forskningsstudier som talar för ett tydligt samband mellan låga nivåer av D-vitamin i blodet och allvarligare insjuknande i covid-19. Trots detta går Livsmedelsverket ut i svenska medier och varnar för D-vitamin, helt i strid med den aktuella och publicerade forskningen inom området. Varför?


I ett öppet brev till världens regeringar skriver 120 medicinska experter från Europa och USA att det finns starka vetenskapliga bevis för att D-vitamin minskar risken för infektion, sjukhusvård och död i covid-19.


På webbplatsen https://vitamindforall.org rekommenderar de att alla friska människor bör ta D-vitamintillskott, helst i dosen 4 000 IE (100 µg) per dag och som minst 2 000 IE (50 µg) per dag.


Författarna hänvisar till gedigen forskning som visar att människor som riskerar allvarligt insjuknande i covid-19 matchar riskgrupperna för D-vitaminbrist exakt. Låga nivåer av D-vitamin (kalcifediol eller 25-hydroxyvitamin-D) ökar markant risken för att insjukna i covid-19.

Finland och Danmark rekommenderar tillskott av D-vitamin

I både Finland och Danmark har man nu beslutat att rekommendera tillskott av D-vitamin. Danska livsmedelsverkets rekommendation är 10–20 µg per dag under hela året beroende på ålder och hudfärg. Helsingfors universitetssjukhus rekommenderar 20–50 µg per dag under vinterhalvåret för alla vuxna. De högre doserna avser äldre och personer med mörk hudfärg eller övervikt, helt enligt forskningens resultat.


När det gäller faran med D-vitamin som betonas av Livsmedelsverket, konstaterar experterna på https://vitamindforall.org att D-vitamin är mycket säkrare än kortikosteroider, till exempel dexametason, som är den vanligaste behandlingen mot covid-19. De understryker att det inte finns någon anledning att vänta på fler kliniska prövningar för att öka användningen av D-vitamin, särskilt som det är konstaterat att många covid-19-patienter har för låga nivåer.


D-vitamin som kosttillskott i relevant dagsdos kostar 1–2 kr.


Föreningen Nordic Nutrition Council uppmanar därför svenska myndigheter och vårdinstanser att omgående rätta sig efter den aktuella forskningen och förorda tillskott av D-vitamin i relevanta doser för att rädda liv.


Här nedan kan du ladda ner experternas öppna brev: #vitamindforall

letter VitaminDfor All 20201207
.pdf
Download PDF • 160KBLäs mer om forskning kring näring och hälsa på nordicnutritioncouncil.com

1 646 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page