top of page
  • Helene Sandström

Zink stoppar cancertillväxt i ny cellstudie

Zinktillskott verkar kunna hämma spridningen av cancerceller vid matstrupscancer, enligt en ny studie från Arlingtonuniversitetet i Texas.

Tidigare studier har visat att vi behöver zink bland annat för att skydda matstrupen från cancer. Men inte förrän nu har forskarna förstått varför zink har den här skyddande effekten. I en ny undersökning – ledd av Zui Pan, professor i omvårdnad vid universitetet i Texas i Arlington (UTA), som länge forskat inom området matstrupscancer – upptäckte man att zink kan stoppa cancercellernas tillväxt utan att påverka normala celler i matstrupens slemhinna.

Matstrupscancer är den sjätte ledande dödsorsaken i världen, enligt amerikanska National Cancer Institute. I Sverige drabbas omkring 400 personer varje år, varav tre fjärdedelar är män. Den genomsnittliga femåriga överlevnaden beräknas till mindre än 20 procent.


Zui Pan menar att den nya studien kan bana väg för bättre förebyggande vård och behandling av matstrupscancer.

– Zinkbrist ses hos många cancerpatienter, säger hon. Både kliniska data och studier av djur har visat att det här mineralämnet är mycket viktigt både för den allmänna hälsan och för att förebygga cancer.


Hon tillägger att zink ingår i många proteiner och enzymer, och att våra celler inte kan fungera utan det här mineralet.


En möjlig koppling mellan zink och kalcium – Tidigare visste vi inte varför samma fysiologiska zinknivåer hämmar tillväxten hos cancerceller men inte hos normala celler. Vår studie visar nu för första gången att zink stoppar överaktiva kalciumsignaler i cancercellerna, något som inte händer i normala celler, och det är så zink utövar sin selektiva verkan på cancertillväxten. Det verkar alltså som om zink och kalcium pratar med varandra, vilket innebär att det kan finnas en koppling mellan dem.


Brist på zink kan leda till utvecklingen av cancer och andra sjukdomar, menar Zui Pan.

– Det är därför det är så viktigt att äta en hälsosam kost.


Livsmedel som innehåller mycket zink är bland annat spenat, linfrön, nötkött, pumpafrön och skaldjur som räkor och ostron.


Forskargruppen kommer att nu fortsätta att studera zinkets och kalciumets signaler för att se hur de påverkar varandra. Förhoppningen är att deras arbete kan leda till bättre behandlingar av sjukdomen.


Källa: University of Texas Arlington. UTA study says zinc can halt the growth of cancer cells. 2017-09-27.


Studien: Choi S, Cui C, Luo Y, Kim SH, Ko JK m.fl. Selective inhibitory effects of zinc on cell proliferation in esophageal squamous cell carcinoma through Orai1. FASEB J. 2017 Sep 19.

Foto: University of Texas Arlington.

214 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page