top of page
  • Skribentens bildKatarina Mattsson

Ultraprocessad mat bäddar för tarmcancer och hjärtdöd


Ultraprocessad mat är i princip det som vi i dagligt tal kallar för skräpmat. Mat som bearbetats och förändrats av livsmedelsindustrin till hel- och halvfabrikat som är tänkta att slinka ned lätt. Foto: Pixabay

Ultraprocessad mat, som vi äter allt mer av, ökar risken för tjocktarmscancer hos män. Den ultraprocessade maten ökar dessutom risken att dö i hjärtsjukdom för såväl män som kvinnor. Det visar två stora långtidsstudier som publicerats i British Medical Journal, BMJ.


Att den här typen av mat inte är bra för hälsan utan ökar risken för kroniska sjukdomar och olika cancersjukdomar har man sett förut. Men i den förstnämnda studien fokuserade man enbart på att finna samband mellan kolorektalcancer (tjocktarmscancer) och intaget av ultraprocessad mat.


Forskarna utgick från tre korhortstudier där måltidsvanor observerats regelbundet bland från början cancerfria deltagare. Data från sammanlagt 206.248 amerikaner analyserades, drygt 75 procent var kvinnor. Alla fick regelbundet besvara ingående frågeformulär om kosten. I USA beräknas hela 57 procent av det dagliga kalorintaget komma från ultraprocessad mat.

Under uppföljningstiden, som var 24-28 år, utvecklade 1294 män och 1922 kvinnor tjocktarmscancer.


Deltagarna från de olika studierna delades in i undergrupper och även den ultraprocessade maten klassificerades. Hos män i den grupp som åt mest ultraprocessad mat, var risken för tjocktarmscancer 29 procent högre än för de män som åt minst mängd ultraprocessad mat.


Oklart varför kvinnor klarar sig bättre

Men hos kvinnor hittades inget generellt smband mellan ultraprocessad mat och tjocktarmscancer.


För män som var storkonsumenter av ultraprocessad mat var risken hela 72 procent högre att få distal tjocktarmscancer, det vill säga cancer i sista delen av tjocktarmen, jämfört med män som inte åt så mycket ultraprocessad mat.


Inte heller här fanns det sambandet hos kvinnor. Orsaken till könsskillnaden är oklar, enligt forskarna. Fler studier behövs för att förstå den.


Generellt sett var det så att de som åt mycket ultraprocessad mat även hade den ohälsosammaste livsstilen med rökning och brist på motion och så vidare.


Inte kopplat till övervikt

Att äta mycket ultraprocessad mat leder ofta till övervikt men att vara överviktig hade ingen betydelse för om männen drabbades drabbades av tjocktarmscancer eller inte.


Något generellt samband mellan kvinnors intag av ultraprocessad mat och risken för kolorektalcancer kunde forskarna, som sagt inte finna. Men när man tittade specifikt på olika typer av ultraprocessad mat så fanns en viss riskökning för kvinnor som åt färdigrätter.


Men ingen som helst koppling mellan kolorektalcancer och yoghurt/mejeriefterrätter. Det är möjligt att livsmedel som yoghurt hjälper till att motverka de skadliga effekterna av andra typer av ultraprocessade mat för kvinnor, enligt forskarna.


Inflammation och störd magtarmflora

Sedan tidigare vet man att till exempel sötningsmedel, konsistensgivare och andra tillsatser, som är vanliga i ultraprocessad mat, kan störa mag-tarmkanalens bakterieflora samt driva på inflammation och carcinogenes (cancerframkallande ämnen) i tjocktarmen.


Färdigrätter och onyttig frukost

För männens del ökade cancerrisken vid intag av färdigrätter med kött/fågel/skaldjur också samt intag av sötade drycker. I rätterna fanns bland annat processat kött som korv, bacon, skinka och fiskkakor – sådant som forskarna från början trodde skulle vara cancerogent.


För såväl män och kvinnor var konsumtionen av ultraprocessat bröd, olika frukostprodukter, fetter, smaktillsatser, såser, söta snacks och desserter de typer av ultraprocessad mat som de åt mest av.


Orsakar inte bara hjärtdöd

Den studie som handlar om hur kosten påverkar risken för hjärtdöd gjordes i Italien på 22.895 personer varav 48 procent var män. Medianåldern var 55 år och studien pågick under 14 år.


De som hade minst hälsosamma dieter hade 19 procent högre risk att dö, oavsett orsak, och 32 procents högre risk att dö i hjärtkärlsjukdomar, jämfört med de personer som åt mest hälsosamt.


Industritillverkad glass är ofta ultraprocessad och innehåller många tillsatser. Foto: Ian Dooly / Unsplash

Resultatet var mycket snarlikt för de som var högkonsumenter av ultraprocessad mat, deras risk att dö i hjärt-kärlsjukdom var 27 procent högre att dö i hjärtkärlsjukdom och 19 hade procent högre risk att dö i andra sjukdomar jämfört med dem som åt hälsosammare.


Mer fokus på livsmedelsbearbetningen

Ultraprocessad mat har nödvändigtvis inte ett lågt näringshåll. Men ur hälsosynpunkt visade denna studie att ultraprocessad mat i sig är skadlig för hälsan. Mat med dåligt näringsinnehåll utgör inte alls samma hälsorisk.


De skadliga effekterna av ultraprocessade livsmedel ignoreras eller underskattas fortfarande, trots att så många studier visat dess negativa konsekvenser, skriver forskarna. Och tillägger att myndigheterna måste bli bättre på att informera konsumenterna och förbättra märkningen av livsmedel. Näringsinnehållet säger långt ifrån allt.

Korv och läsk är båda exempel på ultraprocessad mat. Foto: Tasy Hong och Steve Buisinne


Vad är ultraprocessad mat?

Ultraprocessad mat är industriellt manipulerad mat som man vill förlänga hållbarheten på. Maten bryts ned, behandlas kemiskt, smak, konsistens, färg och form kan också förändras innan maten sätts ihop igen till en produkt som säljs. Den typen av mat har ofta ett lågt innehåll av fibrer och protein men en mängd olika ingredienser, som konsistensgivare, olika fetter, socker och sötningsmedel, smaktillsatser och salt med mera för att intensifiera smaken.


Exempel på ultraprocessad mat är läsk, ostbågar, glass., glass chips, kakor och godis. Men även mat färdigmat som grönsaksburgare, diverse färdigrätter, smaksatt färskost, olika bröd, pulversoppor, chicken nuggets, korv med flera kan vara ultraprocessade, allt beror på tillverkningsprocessen och tillsatserna.









869 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page