top of page
  • Helene Sandström

Selenbrist innebär större risk att överdosera huvudvärkstabletter

Människor som har brist på mineralet selen kan lätt överdosera paracetamol även om de följer doseringsrekommendationerna, menar brittiska och kinesiska forskare.

För lite av mineralet selen i kosten kan öka risken att överdosa paracetamol, som är det verksamma ämnet i vanliga smärtstillande läkemedel som Alvedon. Risken finns även om man tar paracetamol i doser som anges som säkra på förpackningen. Det visar en studie från universitetet i Bath i England som genomförts i samarbete med Southwest-universitetet i Chongqing i Kina.

Paracetamol används oftast för att lindra lindrigare besvär med värk och feber och kan orsaka leversvikt om det tas i för höga dosen. För vuxna är 4 gram den rekommenderade maxdosen per dag (det motsvarar två tabletter om 500 mg som tas fyra gånger per dygn).

Selen behövs för kroppens avgiftning

Det som forskarteamen från Bath och Chongqing upptäckt i studier av möss är att mineralet selen kan påverka hur snabbt kroppen gör sig av med paracetamol. Om man har för lite selen finns det risk för att paracetamol ligger kvar längre i kroppen, och då kan ett intag på 4 gram paracetamol vara farligt.

– Det kan vara svårt för människor med selenbrist att eliminera läkemedlet tillräckligt snabbt för att inte levern ska ta skada, förklarar forskaren Charareh Pourzand som ledde studien. De kan överdosera läkemedlet även om de följer doseringsriktlinjerna.

Enorma mängder paracetamol konsumeras runt om i världen. I Sverige är det ett av de vanligaste läkemedlen och i Storbritannien äter man i genomsnitt 70 tabletter (eller 35 gram) per år.

Charareh Pourzand konstaterar att paracetamol är säkert upp till den angivna dosen för de flesta. Detta gäller dock kortvarigt bruk. Redan en veckas intag av maxdosen kan ge drastiskt försämrade levervärden.

– Äldre, svaga eller undernärda människor kommer sannolikt att ha låga nivåer av selen i kroppen, så jag rekommenderar inte att de tar maxdosen av paracetamol, säger Charareh Pourzand.

Selen hjälper kroppen att upprätthålla en hälsosam oxidationsbalans i kroppen. Det ingår i en typ av enzymer som kallas selenproteiner (seleninnehållande proteiner) som fungerar som antioxidanter i kroppen.

Om kroppen har för lite selen, minskar aktiviteten hos de här enzymerna så att det bildas för mycket fria radikaler i levern (oxidativ stress). Eftersom paracetamol bryts ner till största delen i levern kan detta leda till skador.

Håll dig inom dosintervallet

Man ska emellertid inte ta tillskott av selen utan att var säker på att man har för låga nivåer, eftersom för hög halt av mineralet inte heller är bra.

– Dosintervallet för att uppnå selenets positiva effekter är ganska begränsat, säger hon. Både en måttlig brist och ett för högt intag av selen kan öka risken för leverskador efter att man tagit paracetamol.


Charareh Pourzand betonar vikten av en hälsosam, balanserad kost för att hålla selenivåerna inom det rekommenderade intervallet.

– Det är särskilt viktigt om man tar paracetamol regelbundet, till exempel för kronisk smärta.


Selen finns i både animaliska och vegetabiliska livsmedel. Särskilt selenrika livsmedel är paranötter och cashewnötter, fet fisk, ägg, råris, solrosfrön, svamp, keso, linser och kött. Det finns dock en växande oro för att bekämpningsmedel påverkar selenivåerna i marken.


Länder och regioner som har särskilt låga halter av mineralet i marken omfattar Skandinavien, Storbritannien, Nya Zeeland och de nordöstra delarna av Kina samt USA:s sydatlantiska delstater. Upp till en miljard människor – en av sju av jordens befolkning – kan ha brist på selen.


Läs mer om selen här:


Källa:


Studien:

Li J, Cheng P, Li S, Zhao P, Han B, Ren X, Zhong JL, Lloyd MD, Pourzand C, Holmgren A, Lu J. Selenium Status in Diet Affects Acetaminophen-Induced Hepatotoxicity via Interruption of Redox Environment. Antioxid Redox Signal. 2020 Jul 2.

744 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page