top of page
  • Helene Sandström

Näring allt viktigare när vi åldras

En ny rapport sammanställer forskning som avslöjar att många britter över 50 har brist på viktiga näringsämnen som ökar risken för kroniska sjukdomar.


Enligt rapporten Hidden Health Challenges lever brittiska kvinnor de sista 18 åren av sina liv med nedsatt hälsa, medan motsvarande genomsnittliga siffra för män är 15 år – eller 19 procent av livslängden. De här talen förväntas öka de kommande tio åren.

”Vi lever längre, men inte bättre”, skriver Katherine Appleton, nutritionist vid Bournemouth University och medförfattare till rapporten. ”Efter 50-årsålden blir många sämre på att absorbera vissa näringsämnen. Ämnesomsättningen saktar ned och förbränningen av kalorier går långsammare, vilket får till följd att man får i sig mindre näring.”

Rapporten hänvisar bland annat till den brittiska undersökningen National Diet and Nutrition Survey som ger ögonblicksbilder av landets hälsa. Den visar att det är vanligt med brist på viktiga näringsämnen som folsyra, järn, kalcium, magnesium, kalium och zink. Enligt andra europeiska studier är även C- och B12-vitamin och selen bristvaror hos äldre. Som exempel får brittiska män över 65 bara i sig 38 procent av det rekommenderade näringsintaget av D-vitamin medan kvinnor i samma åldersgrupp landar på en ännu lägre nivå med 29 procent.

”Alla bevis tyder på att hälsosamt åldrande är omöjligt om man inte får tillräckligt med D-vitamin”, skriver läkaren Gill Jenkins som också är medförfattare till rapporten.

Slutsatsen som dras i Hidden Health Challenges är att den utbredda undernäringen bland äldre, framför allt på sjukhus och vårdhem, inte kan lösas enbart med bättre mat. Supplementering med näringstillskott är en nödvändighet för att undvika sämre hälsa och ökade kostnader. Slutsatsen stöds bland annat av expertgruppen Malnutrition Task Force som menar att orala näringstillskott till äldre sjukhuspatienter skulle ge en genomsnittlig besparing på 849 brittiska pund per patient.


Rapporten Hidden Health Challenges: http://www.pagb.co.uk/publications/pdfs/AgeingReport09.3.pdf

10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page