Rödklöver har samma effekt som östrogen, men utan biverkningarna. Det visar resultaten från banbrytande studier vid Århus universitet i Danmark, som publicerats i American Journal of Clinical Nutrition och Plos One.
Rödklöver har visat sig fungera mot flera av de vanligaste besvären som ofta drabbar kvinnor i övergångsåldern: värmevallningar, humörsvängningar och även benskörhet.
Anledningen är att rödklöver innehåller växtöstrogener som bidrar till att stärka skelettet – utan biverkningar.
Fördelarna med växtöstrogenerna är att de inte ökar risken för cancer i känsliga vävnader som bröst och livmoderhalsen som vanligt östrogen. Det beror på att de binder till andra receptorer i kroppens celler än vanligt östrogen, och de överstimulerar inte cellerna som vanligt östrogen kan göra.
Minskar värmevallningar
I en första studie delades 60 kvinnor i övergångsåldern upp i två lika stora grupper. Hälften fick dricka 75 ml flytande rödklöverextrakt två gånger per dag i tre månader, medan den andra hälften fick en motsvarande placeboprodukt.
– När vi mätte deltagarnas värden igen efter testperioden var vi helt mållösa. Effekten var mycket större än vad vi hade hoppats på, säger Max Norman Tandrup Lambert vid avdelningen för endokrinologi på Institutet för klinisk medicin vid Århus universitet som genomförde försöket tillsammans med kollegan Per Bendix Jeppesen.
En studiedeltagare, 52-åriga sjuksköterskan Conny Boysen, kommenterar erfarenheten så här:
– Mina hemska värmevallningar och värken [i leder och muskler] minskade, och jag fick mer energi. Det var som att bli född på nytt. Lite som första dagen när man återhämtat sig från en jobbig influensa.
Bilden visar svettningar hos en av deltagarna före studiestarten och efter tre månaders behandling med rödklöverextrakt. För kvinnor som inte är i klimakteriet ligger svettsekretionen på mellan 0,5 och 2,5 på den angivna skalan längst till höger.
En styrka med studien var att man inte förlitade sig på deltagarnas egna symtomrapporteringar, utan mätte värmevallningarna med en så kallad sweat conductor, en liten apparat som fästs på handleden och som kartlägger vallningarnas intensitet och frekvens. Man mätte även benmassa med DXA-skanning av rygg och höfter.
Mjölksyrning krävs för god effekt
Dessvärre fungerar det inte att bara plocka och äta rödklöver direkt från trädgården. Växten måste först jäsas med mjölksyrabakterier, det vill säga fermenteras.
– Det är fermenteringsprocessen som gör den stora skillnaden, förklarar Max Norman Tandrup Lambert. Mjölksyrningen ökar kroppens upptag av rödklöverns östrogenliknande ämnen som kallas isoflavoner eller fytoöstrogener.
– Problemet med fytoöstrogenerna är att de kan vara svåra för kroppen att bryta ned eftersom de är bundna till sockermolekyler. Därför går större delen av de fytoöstrogener som man tar i tablett- eller kapselform rakt igenom matsmältningssystemet utan att absorberas. Det problemet kringgås när rödklöverextraktet fermenteras. Under mjölksyrajäsningen separeras sockermolekylerna från fytoöstrogenerna, så att de lättare tas upp i kroppen.
Den här kunskapen är inte ny; kopplingen mellan rödklöver och hormoner är något som boskapsuppfödare känt till länge. Avelboskap brukar hållas borta från hagarna när rödklövern blommar eftersom man vet att för mycket rödklöver kan innebära störningar. Det har dock inte funnits några vetenskapliga belägg för de här iakttagelserna. Men när lantbrukaren Michael Mohr Jensen kontaktade Lambert och Jeppesen om ett rödklöverextrakt han utvecklat, bestämde sig forskarna för att anta utmaningen och testa det.
– Vi var minst sagt skeptiska till att börja med, säger Per Bendix Jeppesen. Men vi gick igenom den medicinska litteraturen och hittade flera spännande aspekter. Vi blev intresserade av de kända fysiologiska effekterna hos ämnena i rödklöver. Dessutom fanns det några mindre observationsstudier som visat att fytoöstrogener kan lindra en del av symtomen i övergångsåldern.
Mjölksyrad rödklöver stärker skelettet
En överraskning var att kvinnorna som drack extraktet hade bättre bevarad benmassa än de som inte fick rödklöver. Därför bestämde sig forskarna för att upprepa försöket och lägga mer fokus vid benskörhet – ett problem som påverkar omkring en av tre kvinnor över 50 år.
I den nya studien ingick 78 kvinnor som alla hade begynnande benskörhet och som genomgått klimakteriet. De fick dricka antingen 95 ml fermenterat rödklöverextrakt eller ett placebopreparat två gånger per dag. Samtliga deltagare tog också tabletter med 1040 mg kalcium, 487 mg magnesium och 25 mcg D-vitamin.
Resultaten visade att förlusten av benmassa i stort sett upphört helt hos de kvinnor som fått rödklöver i tolv månader. Placebogruppen förlorade däremot ungefär 5 procent av sin benmassa under samma period.
– Kvinnorna som fick rödklöver hade en förlust av benmassa som var normal för deras ålder. De som inte fick behandling förlorade tre gånger så mycket. Det visar på en mycket god effekt hos rödklövern, förklarar Per Bendix Jeppesen.
Mindre risk för cancer med fytoöstrogener
Behandlingen är banbrytande eftersom det nu finns möjlighet att behandla benskörhet utan att använda östrogenpreparat som ökar risken för cancer och en rad olika biverkningar.
– Det finns två olika processer i cellerna som påverkas av östrogen som tillförs utifrån, förklarar Max Norman Tandrup Lambert. Vanlig östrogenbehandling minskar förlusten av benmassa, men den orsakar också en överstimulering av de alfa-receptorer i cellerna som östrogen binder till. Det innebär en ökad risk för cancer i bröst och äggstockar.
Östrogenämnena i rödklöver binder starkare till andra östrogenreceptorer, beta-receptorer, som stimulerar utvecklingen av bland annat benmassa, och de överstimulerar inte cellerna i andra organ.
– Det vore jättebra om vi kunde stoppa förlusten av benmassa genom att ingripa tidigt och erbjuda förebyggande behandling med rödklöverextrakt, säger Per Bendix Jeppesen, men betonar att man inte ska ta rödklöverextrakt samtidigt med vanliga östrogenpreparat.
Källor: Århus universitet. Fermenteret rødkløver stopper overgangsalderens hedeture. Pressmeddelande 2017-07-07. Århus universitet. Potent red clover strengthens weak women. Hämtat 2017-10-24.
Studierna: Lambert MNT, Thorup A1, Hansen ESS, Jeppesen PB. Combined Red Clover isoflavones and probiotics potently reduce menopausal vasomotor symptoms. PLoS One. 2017 Jun 7;12(6):e0176590. Lambert MNT, Thybo CB, Lykkeboe S, Rasmussen LM, Frette X, Christensen LP, Jeppesen PB. Combined bioavailable isoflavones and probiotics improve bone status and estrogen metabolism in postmenopausal osteopenic women: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2017 Sep;106(3):909-920.
コメント