top of page
  • Helene Sandström

För lite magnesium gör D-vitaminet ineffektivt

Enligt ny amerikansk forskningsgenomgång behövs det tillräckligt med magnesium för att D-vitamin ska omsättas korrekt i kroppen. Vid brist på magnesium ligger D-vitaminet kvar i sin inaktiva form.


En forskningsgenomgång som nyligen publicerats i Journal of the American Osteopathic Association visar att det behövs tillräckligt av mineralet magnesium för att D-vitamin ska kunna omsättas i kroppen.


– Folk tar D-vitamintillskott utan att förstå hur de metaboliseras. Om man inte har tillräckligt med magnesium är D-vitaminet inte meningsfullt och inte heller säkert, säger Mohammed S. Razzaque, professor i patologi vid Lake Erie College of Osteopathic Medicine och medförfattare till studien.


Risk för förkalkade blodkärl

Razzaque förklarar att intag av D-vitamintillskott kan öka kalcium- och fosfatnivåerna i kroppen även om man har brist på D-vitamin. Problemet med det är att man kan drabbas av förkalkade blodkärl om det saknas tillräckligt med magnesium för att förhindra den här komplikationen.

Patienter med optimala magnesiumnivåer behöver inte lika mycket D-vitamintillskott för att uppnå en bra D-vitaminhalt.


Magnesium minskar även risken för benskörhet och frakturer som kan hänföras till en låg D-vitaminhalt, enligt Razzaque.

Brist på de här näringsämnena förknippas med olika sjukdomstillstånd, bland annat missformat skelett, hjärt-kärlsjukdom och metabolt syndrom.


Hälften av amerikanerna har magnesiumbrist

Det rekommenderade dagliga intaget av magnesium är 320 mg för kvinnor och 420 mg för män. Den amerikanska standardkosten innehåller dock bara omkring hälften av den mängden.


Upp till 50 procent av den amerikanska befolkningen kan därför få i sig för lite magnesium. Dessutom ökar behovet under graviditeten. Forskarna skriver i sin rapport att mer än hälften av kvinnor i reproduktiv ålder sannolikt äter för lite magnesium.


Studier visar också att konsumtionen av magnesium och andra mineraler från naturliga, obearbetade livsmedel har minskat de senaste decennierna på grund av användningen av bekämpningsmedel och konstgödsel i det industrialiserade jordbruket. Magnesium försvinner också vid bearbetningen av livsmedlen. Den genomsnittliga magnesiumhalten är därför låg bland människor som äter mycket högförädlad mat i form av raffinerat spannmål, fett, fosfat och socker.


– Genom att äta tillräckligt med magnesium kan man reducera riskerna med D-vitaminbrist och minska beroendet av D-vitamintillskott, säger Razzaque.


Magnesium är det fjärde vanligast förekommande mineralet i människokroppen efter kalcium, kalium och natrium. Livsmedel som innehåller gott om magnesium är bland annat mandel, bananer, bönor, broccoli, råris, cashewnötter, äggula, fiskolja, linfrön, bladgrönsaker, mjölk, svamp, andra nötter, havregryn, pumpafrön, sesamfrön, sojabönor, solrosfrön och fullkorn.


Källa: American Osteopathic Association. Researchers find low magnesium levels make vitamin D ineffective. Pressmeddelande 2018-02-26.


Studien: Uwitonze AM, Razzaque MS. Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. The Journal of the American Osteopathic Association, 2018;118(3):181.

868 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page