top of page
  • Helene Sandström

E-vitamin behövs för fostrets utveckling

Ny forskning om zebrafisken, det lilla djuret som på cellnivå är mycket lika oss människor, ger mer bevis för hur livsviktigt E-vitamin är för växande foster.

Enligt forskning från Oregon State-universitetet i USA kan brist på antioxidanten E-vitamin öka risken för missfall. I tidigare studier har man sett att för lite E-vitamin hos zebrafiskens embryon leder till brist på essentiella fetter, särskilt fettsyran DHA.

– I ett växande embryot spelar antioxidanten E-vitamin en avgörande roll för att skydda essentiella fetter som DHA. Brist på eller oxidation av de här fetterna kan inleda en kedjereaktion som tömmer cellerna på energi och andra antioxidanter som C-vitamin, och till slut kan det leda till att embryot dör, berättar Maret Traber som är expert på E-vitamin och professor vid Oregon State-universitetet i USA.

Nu har samma forskargrupp under ledning av Maret Treber upptäckt att hjärna och nervsystem är missbildade hos zebrafiskar med E-vitaminbrist.

– Det här är helt otroligt fynd – hjärnan blir alldeles förvrängd när det inte finns tillräckligt med E-vitamin, säger Maret Traber.

Liknar missbildningarna vid folsyrabrist

Zebrafisken är en liten sötvattensart som utvecklas från befruktat ägg till simmande fisk på bara cirka fem dagar. Därför används de ofta i forskningen när man vill studera utveckling och genetik hos ryggradsdjur.

Zebrafiskar har mycket gemensamt med oss människor på gen- och cellnivå, och därför är många forskningsfynd relevanta även för oss. Fiskarnas embryostadium är av särskilt intresse eftersom de utvecklas så snabbt och dessutom är helt genomskinliga.

– Varför är E-vitamin så viktigt för embryot? Det svaret har vi jagat länge! säger Maret Traber som har bedrivit forskning om det här näringsämnet i 30 år.

I den nya studien började forskarna ta foton av fiskarna för att se var hjärnan bildas och hur E-vitamin kom in i bilden. Något av det första de såg när embryot bildades var förstadiet till hjärnan och neuralröret. Sedan bildas hela nervsystemet som försörjer alla kroppens organ och strukturer med nerver. Utan E-vitamin uppstod det defekter på både neuralröret och hjärnan.

– Missbildningarna av neuralröret liknade dem som uppstår vid folsyrabrist, och nu har vi foton som visar defekterna på neuralrör och hjärna, och att E-vitaminet finns precis vid förslutningskanterna på cellerna som bildar hjärnan, säger Maret Traber.

Dubbelt så hög risk för missfall

Maret Traber konstaterar att det har kommit mycket ny information om kvinnors behov av E-vitamin. Bland annat visade en studie som gjordes i Bangladesh att gravida med för lite E-vitamin hade dubbelt så hög risk för missfall som gravida med normala nivåer.

– Det vi behöver se till är att kvinnor optimerar sin hälsa redan innan de blir gravida, säger forskaren Kerry Schulze som ledde studien i Bangladesh. För om de inte har tillräcklig E-vitamin till att börja med är risken stor för negativa följder.

Metabolt syndrom ökar behovet

Även i västvärlden kan E-vitaminbrist uppstå om man äter en dålig kost. Livsmedel som innehåller gott om E-vitamin är råa nötter och frön, groddar och kli, avokado, äggula och mörkgröna bladgrönsaker.


Metabolt syndrom (tidigt stadium av typ 2-diabetes) ökar också behovet, och många lider av det här tillståndet utan att veta om det.

Metabolt syndrom kännetecknas av instabila blodsockernivåer, insulinresistens, bukfetma, högt blodtryck och förhöjda blodfetter (kolesterol och triglycerider). Enligt en annan studie som också leddes av Maret Traber kan de som lider av metabolt syndrom behöva cirka 30–50 procent mer E-vitamin än friska människor.

Källor:

Oregon State University. Study shows vitamin E needed for proper nervous system development. Pressmeddelande 2020-09-22.

Oregon State University. Vitamin E deficiency linked to embryo damage, death. Pressmeddelande 2017-01-30

Oregon State University. Millions of people with metabolic syndrome may need more vitamin E. Pressmeddelande 2017-01-17.

Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Vitamin E Deficiency Linked to Greater Risk of Miscarriage Among Poor Women. Pressmeddelande 2014-12-03.

Studien:

Head B, La Du J, Tanguay RL, Kioussi C, Traber MG. Vitamin E is necessary for zebrafish nervous system development. Sci Rep. 2020 Sep 21;10(1):15028.

180 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page