top of page
  • Helene Sandström

DEBATT: SVT:s Plus vilseleder tittarna om B6-vitamin

SVT:s konsumentprogram Plus påstår felaktigt att kosttillskott som innehåller B6-vitamin i doser som överstiger EFSA:s rekommenderade gränsvärde är olagliga.


En dom i Falu förvaltningsrätt fastställde nyligen att kosttillskott som innehåller doser i den storlek som programmet hänvisar till är säkra, och att det inte finns någon svensk lag som styr halten av vitaminer eller mineraler i kosttillskott. Det är tillverkarens och leverantörens ansvar att se till att produkterna är säkra, inte kommunens miljö- och hälsoinspektörer.

Dessutom särskiljer varken Plus eller övriga media mellan kosttillskott och andra hälsokostprodukter. Det är exempelvis felaktigt att påstå att de sportprodukter där man hittat amfetaminliknande ämnen är kosttillskott. Pulverprodukter som tas i större dosräknas som livsmedel för särskilda näringsändamål, inte kosttillskott. I programmet visar Plus en B-vitaminprodukt i bild i samband med ett inslag om en hockeyspelare som blivit ofrivilligt dopad efter att ha intagit en sådan sportprodukt.


SVT Plus har fått mycket kritik för det här programmet och har lagt ut en rättelse på sin hemsida: http://www.svt.se/plus/fortydligande-om-kosttillskott

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page