top of page
Helene Sandström

De okända näringsämnena som kan gynna hälsa i hög ålder

Uppdaterat: 27 aug. 2019

En översiktsartikel från näringsforskningens nestor, Bruce Ames, tyder på att ett optimalt intag av de vanliga vitaminerna och mineralerna bör kombineras med flera mindre kända näringsämnen för att främja hälsa långt upp i åldrarna.


Bruce Ames är professor emeritus i biokemi och molekylärbiologi vid Berkeleyuniversitetet i Kalifornien och har en diger lista på över 500 vetenskapliga artiklar bakom sig. Sedan 1950-talet har han bidragit med viktig grundforskning om näringens roll vid sjukdom och åldrande. Han är också känd för sina metoder för att mäta skador av fria radikaler samt cancerogenicitet och mutagenicitet – hur cancerframkallande olika ämnen är.


I en översiktsartikel från i höstas presenterar han sina senaste slutsatser från tio års forskning vid Children’s Hospital Oakland Research Institute i Kalifornien: att vi inte bara behöver de redan kända vitaminerna och mineralerna för att bibehålla god hälsa när vi blir äldre, utan också ett antal andra ämnen som ännu inte är klassade som vitaminer. Och vi behöver dem i optimala mängder.


”Även låggradig vitaminbrist kan påverka hälsan på lång sikt”, skriver han.


Kroppens kortsiktiga prioritering

Bruce Ames förklarar hur kroppen hanterar låggradig näringsbrist genom en teori som han kallar triage-teorin. Enligt den kan kroppens proteiner och enzymer delas upp i två huvudkategorier: överlevnadsproteiner och livsförlängande proteiner. De förstnämnda behövs för att vi ska kunna överleva och fortplanta oss, medan de senare skyddar oss mot framtida skador. Kroppen nedprioriterar de livsförlängande proteinerna om vi får i oss för lite näring, vilket leder till snabbare åldrande och större risk att drabbas av smittsamma sjukdomar.


Enligt den här hypotesen prioriterar kroppen alltså kortsiktig överlevnad framför sina mer långsiktiga behov om det inte finns tillräckligt med resurser för bägge. Ett exempel är tillgången till K-vitamin i kroppen. Vi har 16 enzymer som behöver K-vitamin för att fungera, och fem av dem används för blodets koagulering. För att vi inte ska förblöda, prioriterar kroppen de fem koagulationsenzymerna och ser till att de får allt K-vitamin de behöver. Övriga elva enzymer får hålla till godo med det K-vitamin som blir över för sina mer långsiktigt viktiga funktioner, till exempel att bibehålla ett friskt skelett eller att förhindra förkalkning av blodkärlen.


Detsamma gäller alla andra näringsämnen. D-vitamin, omega-3, magnesium, selen är exempel på ämnen som ingår i många proteiner och enzymer med olika funktioner i kroppen. Men om det inte finns tillräckligt med näring för alla, kommer de viktigaste funktionerna att prioriteras.


Att förebygga åldrande är en förbisedd vetenskap

Bruce Ames hävdar att detta är något som näringsvetenskapen länge har förbisett – att hundratals olika enzymer i våra celler behöver vitaminer och mineraler för att upprätthålla vår långsiktiga hälsa.


”Att förebygga åldrandets degenerativa sjukdomar är en annan vetenskap än att bota sjukdom”, skriver han. ”Det kräver expertis på områden som metabolism, nutrition, biokemi och genetisk reglering och polymorfi.”


Bruce Ames menar att vi kan hålla oss friskare långt upp i åldrarna om vi får i oss optimala nivåer av nedanstående elva ämnen i tillägg till de redan kända essentiella vitaminerna och mineralerna.


– Kosten är mycket viktig för den långsiktiga hälsan, och den här teorin ger stöd åt det din mamma alltid sagt: ät grönsaker och frukt och sluta dricka läsk och äta tomma kolhydrater.


Viktiga näringsämnen för ett långt liv

Alfa- och betakaroten samt kryptoxantin – karotenoider som finns i grönsaker

Astaxantin – en karotenoid i alger, lax och skaldjur

Ergotionin – en antioxidant i svamp

Lutein och zeaxantin – antioxidanter i bl.a. bladgrönsaker och äggula

Lykopen – en antioxidant som framför allt finns i röda tomater

PQQ – ett bakterieämne i marken som tas upp av växter

Queuine – ett bakterieämne i tarmen

Taurin – en aminosyra som främst finns i rött kött



Källa:


Översiktsartikeln:

1 243 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page