top of page
  • Helene Sandström

Broccoli dödar bröstcancer

Uppdaterat: 24 jan. 2019

Är rosa plastprodukter och godis med rosa förpackningar verkligen rätt sätt att stötta kampen mot bröstcancer på? Varför får inte förebyggande åtgärder mer uppmärksamhet, som att äta cancerhämmande grönsaker?

Broccoli dödar bröstcancerceller och skyddar mot att bröstcancer uppstår. Liksom flera andra växter i kålfamiljen innehåller broccoli förelöpare till den svavelrika antioxidanten sulforafan och ämnet indol-3-karbinol (I3C) som båda har avgiftande och cancerhämmande egenskaper. En halv deciliter broccoligroddar per dag verkar ge tillräckligt med sulforafan för att stoppa cancercellernas tillväxt.


Enligt en ny forskningsanalys har ett flertal växtkemikalier i bland annat kålväxter, gurkmeja, grönt te soja och vindruvor ”potential för behandlingen av bröstcancer”.

”Det intressanta är att naturen verkar vara den bästa kemisten när det gäller att kombinera olika kemiska ämnen, trots den urskiljning av aktiva beståndsdelar vi uppnått inom läkemedelsutvecklingen”, skriver författarna till analysen. ”Det är definitivt ingen tvekan om att hela växter är bättre än att välja ut enskilda delar, så vi bör nog överväga att återgå till att utveckla extrakt som terapeutiska och förebyggande metoder.”

106 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page