top of page
  • Helene Sandström

Allvarlig D-vitaminbrist hos många gravida

90 procent av gravida eller nyblivna mammor med somalisk bakgrund hade brist på D-vitamin. Så såg resultatet ut i en svensk studie som publicerades i BMC Pregnancy Childbirth i november förra året.


– Jag hittade så många med D-vitaminbrist att jag blev förbluffad, säger Paul Kalliokoski, distriktsläkare på vårdcentralen Jakobsgårdarna i Borlänge som genomförde studien.

I studien deltog totalt 123 kvinnor av somaliskt och svenskt ursprung, alla gravida eller nyblivna mammor. 90 procent av kvinnorna med somalisk bakgrund hade D-vitaminbrist jämfört med 10 procent av kvinnorna med svensk bakgrund. 


Grav D-vitaminbrist och skelettnedbrytning

Genomsnittet i den somaliska gruppen hade grav D-vitaminbrist med betydande tecken på ökad skelettnedbrytning, medan 20 procent i den svenska gruppen visade tecken på skelettnedbrytning. Tillståndet leder till skelettsvaghet, benbrott och kan slutligen ge allvarliga och även livshotande kramptillstånd.


Enligt Paul Kalliokoski besvärades de här patienterna av allmän svaghet och värk i kroppen, och hade en särskild ”vaggande” gång när de gick. En del orkade inte ens göra knäböjningar, utan ramlade omkull på golvet.


– De uppvisade ofta värden långt från gränsvärdena för D-vitamin och var fysiskt svaga i händer och ben.


Tydlig koppling mellan D-vitaminbrist och svaga muskler

– Vi kunde se i studien att det finns en tydlig koppling mellan låga D-vitaminnivåer och muskelsvaghet, säger Paul Kalliokoski i ett inslag i P4 Dalarna den 31 januari.

Kvinnorna fick råd om hur man ökar D-vitaminintaget genom kosten och tog dessutom extra tillskott. Efter tio månader hade deras styrka i händer och ben ökat med 28 procent. Den skelettnedbrytning man sett hos dem bromsades också.


För Hamdi Sheekh som deltog i studien förändrades graviditeten totalt.

– Först var jag så trött att jag hade svårt att böja mig ned, berättar hon för P4 Dalarna.


Efter att Hamdi tagit tillskott av D-vitamin blev hon starkare.

– Jag kände mig piggare och orkade mer, säger hon.


– D-vitaminnivåerna normaliserades och bibehölls väl över vintern, bekräftar Paul Kalliokoski.


Teori om ökad risk för autism vid D-vitaminbrist En liknande, mindre studie gjordes vid Karolinska universitetssjukhuset 2011. I den jämfördes D-vitaminhalten i blodet hos 20 kvinnor av somaliskt ursprung med 20 kvinnor av svenskt ursprung. Proverna togs under graviditetens första hälft och visade att samtliga av de somaliska kvinnorna hade allvarlig D-vitaminbrist.


För låg D-vitaminhalt innebär risk för både förlossningskomplikationer och negativ påverkan på fostrets hälsa. Forskarna har också en hypotes om att D-vitaminbrist under graviditeten har samband med ökad risk för autism hos barnet på grund av att hjärnutvecklingen hos fostret hämmas.


– Vi vet att D-vitamin är viktigt för utvecklingen av fostrets hjärna. Vi vet också att D-vitamin är bra mot psykiska sjukdomar överhuvudtaget. Ingen vet varför barn blir autistiska, men i tidig graviditet händer något i hjärnan, berättade Gunnel Bågenholm, barnhälsovårdsöverläkare på Astrids Lindgrens barnsjukhus för tidningen Metro i samband med att studieresultaten publicerades.



81 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page