top of page
  • Mona B Sjöberg

Socker är en stor bov

Visste du att huden påverkas negativt av socker?


Socker och C-vitamin. C-vitamin är jätteviktigt för huden, dels för att det är en mycket viktig antioxidant som skyddar hudens och kroppens celler (funkar som rostskydd), men också för att C-vitamin behövs för att kunna bilda och bygga in kollagen i våra mjukvävnader och i vårt skelett. Kollagenbildningen minskar naturligt med stigande ålder och då gäller det att ta hand om hudens elasticitet och fasthet. Kollagen är som hudens byggstruktur, kan man säga.


Varför är då socker en stor bov? Jo, socker och C-vitamin tävlar om samma enzym för upptag i kroppen, så äter du mer socker, kan du få en brist på C-vitamin, vilket kan ge en mer slapp hud och kan ge oönskad pigmentering. Både hudens och kroppens immunförsvar kan gå ner i funktion, berättar Johanna Bjuström, som är hud- och hälsoexpert.


C-vitamin är något du inte själv kan tillverka i kroppen, vilket innebär att du behöver få i dig det genom maten du äter. Detta är ett vattenlösligt vitamin som du måste få i dig på daglig basis.


Magnesium och socker

Det finns fler ämnen i kroppen som påverkas av hög sockerkonsumtion, till exempel mineralet magnesium. Magnesium är en livsviktig mineral som ingår i närmare 300 enzymprocesser i din kropp. Magnesium är bland annat viktig för din energiproduktion, hjärtat, musklerna, cellernas funktion och proteinsyntesen, det reglerar även balansen mellan mineralerna kalcium, natrium och kalium i dina celler.


För mycket socker kan även ställa till det för magnesiumupptaget från vår föda då socker är en "antinutrient" till magnesium. Det behövs 54 magnesiummolekyler för kroppen att processa en enda sockermolekyl, så för mycket socker kan konkurrera ut upptaget av magnesium. Magnesium är även ett antistress-mineral och minskad stress är viktig för en välmående hud.


En god tarmflora

Ett högt sockerintag och snabba kolhydrater kan också påverka din tarmflora negativt.

Om du har en obalanserad tarmflora och problem med magen påverkar detta huden negativ. Om man får ordning på magen brukar man i det flesta fall även få en bättre hud. Man brukar ibland säga att huden speglar kroppens inre. Generellt sätt skapar vi en god tarmflora genom att äta mycket grönt, som även är skönt för magen. Vi skall alltså äta mycket grönsaker rika på vitaminer, mineraler, fibrer, klorofyll, och mikronäring som är bra för magen.567 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Σχόλια


bottom of page