top of page
  • Skribentens bildJohanna Bjurström

Viktiga antioxidanter för kropp och hud


Foto: Shutterstock

Det finns tre viktiga antioxidanter som du själv kan bilda i kroppen.

De är glutation, Q10 och alfa-liponsyra. Viktigt är att du har en bra sammansättning av olika antioxidanter för att de ska fungera fullt ut.


Har du exempelvis en brist på E-vitamin, som är en av hudens viktigaste antioxidanter (tillsammans med C-vitamin) har du inte samma skydd för att hindra en fri radikal reaktion i cellmembranet. Det gör att det kan finnas restprodukter kvar av giftiga ämnen som kan omvandlas till ännu giftigare ämnen, så kallade aldehyder. Då är det viktigt att du har en bra nivå av glutation (kroppens viktigaste egentillverkade antioxidant) lagrad i levern.


Glutation Glutation är kroppens viktigaste antioxidant. Du kan inte äta dig till ren glutation genom kosten, utan den bildas i levern av andra ämnen. Men äter du mer av aminosyrorna cystein, glycin och glutamin ökar det bildandet av glutation i levern tillsammans med selen.


Du får en bättre rening på cellnivå när du har tillräckligt med glutation. Glutation har som uppgift att skydda levern, speciellt när den bryter ner giftiga ämnen. När levern bryter ner stora mängder av gifter uppstår det stora mängder av fria radikaler och levern kan utsättas för stor skada på grund av nedbrytningen.


Förutom att stödja leverns hälsa, är glutation också involverad i kroppsprocesser som att stödja immunsystemet, bygga och reparera huden och skydda mot oxidativ skada. Det gäller även gäller huden så att den inte åldras i förtid. Åldringsprocessen förknippas med en minskning av glutationaktiviteten.

Hur du ökar dina nivåer av glutation:

1. Lägg till mer svavelrika livsmedel i kosten, de innehåller aminosyran cystein, en av de tre aminosyrorna som utgör glutation. Svavelrika livsmedel är bland annat vitlök och grönsaker som broccoli, brysselkål, grönkål och blomkål.

Foto: Steve Buisinne / Pixabay


2. Regelbunden rörelse och träning är viktigt för att kunna bibehålla nivåerna av en bra glutation. Men för hård träning skapar mer oxidativ stress och skada. Om du tränar mycket har du ett högre behov av antioxidanter och speciellt glutation. Att träna längre än 60–90 minuter dagligen minskar glutationsnivån betydligt i blodet. Om du tränar hårt kan det vara bra att komplettera med någon av de tre aminosyrorna som utgör glutation, alltså glycin, glutamin eller cystein.


3. Se till att sova minst 8 timmar per natt, annars kan kroppens nivåer av glutation sjunka, vilket kan skapa ett ett kroniskt tillstånd av oxidativ stress.


4. Idag finns det bra tillskott av glutation. Det är viktigt att tillskottet har en hög kvalitet och är framställt så det inte bryts ner av magsyra och matsmältnings-enzymer. Då möjliggörs en långsammare Foto: Claudio Scott / Pixabay

frisättning som ger en stabilare nivå i blodet av glutation.


Q10 Coenzym Q10 är en annan effektiv antioxidant som är viktig för både huden och kroppen, dess åldrande och vitalitet. Du bildar den själv i kroppen och Q10 behöver fett för att kunna tas upp, därför är det viktigt att du äter tillräckligt med fett.


Idag har tyvärr många brist på detta viktiga näringsämne och man ser lägre nivåer av Q10 med stigande ålder.


Q10 är även viktig för att stödja en bättre mitokondriell hälsa, för att få en jämn energi under dagen. Den är även viktig för munhälsan och för en frisk hudvävnad. Ju äldre du blir, desto viktigare kan det vara att tillsätta Q10 som ett tillskott och helst i formen ubiquinol, då den lättare absorberas i tarmen och är mer biotillgänglig än vanlig Q10.


Två veckors intag av 60 milligram Q10 per dag kan minska dina linjer runt ögat med hela 33 procent. Dock har inte Q10 någon effekt på kollagenproduktionen av typ I i fibroblasterna. Men eftersom cellerna i huden och dess cellmembran blir mer elastiska och vitala, leder det till en fastare och yngre känsla.


Foto: Pixabay


Q10 finns naturligt i framförallt feta livsmedel som sardiner, jordnötter, blomkål, morötter, broccoli, spenat och sötpotatis.


Alfa-liponsyra Alfa-liponsyra är en fettsyra och kroppen kan tillverka en liten mängd. Alfa-liponsyra ger dig energi och den är en väldigt kraftfull antioxidant. Den är löslig i både vatten- och fettbaserade vävnader och har förmågan att reparerar vitaminer som C och E. Det innebär att den förlänger fettsyrans hållbarhet. Du kan behöva tillsätta den som ett extra tillskott eller genom kosten när du blir äldre och du hittar den främst i mörkgröna grönsaker som broccoli och spenat.

Visst är det fantastiskt att vi kan skapa förutsättning för kroppens egen tillverkning av superämnen?
463 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page