top of page
  • Helene Sandström

Vinäger en hjälp vid inflammerad tarm?

Det är inte bara salladen som mår bra av vinäger. Försök på möss med ulcerös kolit har visat att deras symtom minskade när de fick vinäger i sitt dricksvatten.


Vid sjukdomen ulcerös kolit blir slemhinnan i tjocktarmen inflammerad och sårig (ulcerös). En anledning till problemet tros vara att den drabbade har för mycket av en viss sorts bakterier i tarmen.

Eftersom vinäger länge använts mot magbesvär i traditionell medicin provade en grupp kinesiska forskare att ge små mängder vinäger i dricksvattnet till möss med kolitliknande symtom. Vinägern och dess huvudkomponent ättiksyra visade sig öka halten av de ”snälla” bakterierna Lactobacillus och Bifidobacterium i tarmen, som i tidigare studier visat sig vara fördelaktiga för personer med ulcerös kolit. En ytterligare fördel med vinägern är att den även minskade förekomsten av vissa inflammationsalstrande proteiner som kan vara skadliga för tarmen.

Kanske har den gamla huskuren att dricka ett glas vatten med ett par teskedar äppelcidervinäger och lite honung i före måltid större värde än vi tror? Men forskarna framhåller att det krävs fler studier för att fastställa effekten på människor.


Källa: http://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/presspacs/2016/acs-presspac-february-10-2016/vinegar-could-potentially-help-treat-ulcerative-colitis.html

Studien: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.5b05415


Foto: Rainer Zenz

109 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page