top of page
  • Helene Sandström

Vattenkrasse skyddar rökare mot cancer

Extrakt av den korsblommiga växten vattenkrasse kan stoppa aktiveringen av ett cancerframkallande ämne som rökare får i sig från cigaretter, enligt en ny studie från universitetet i Pittsburgh.  


Extraktet hjälper dessutom kroppen att avgifta flera olika skadliga ämnen som finns i cigarettrök. Studien visar också att effekten blir ännu starkare hos människor som saknar vissa gener som ingår i kroppens hantering av cancerframkallande ämnen.

– Rökare löper mycket större risk att utveckla lungcancer än andra, säger läkaren Jian-Min Yuan som är biträdande chef för avdelningen för cancer och befolkningsvetenskap vid Pittsburgh University.

– Eftersom nikotin är så beroendeframkallande kan det ta tid att sluta röka och många får flera återfall. En säker, ogiftig behandling som vattenkrasseextrakt skulle vara ett oerhört värdefullt tillskott i vår arsenal med verktyg som bekämpar cancer.

I studien som Yuan och hans kollegor genomfört fick 82 cigarettrökare antingen ta 10 milligram extrakt av vattenkrasse i olivolja fyra gånger per dag eller placebo i en vecka. Sedan fick deltagarna en veckas paus då de varken tog extrakt eller placebo, och efter det bytte man plats på grupperna så att de som tidigare fått placebo nu fick extrakt och tvärtom. Samtliga deltagare fortsatte att röka som vanligt under hela försöket.

Resultatet visade att en enda veckas intag av vattenkrasseextrakt minskade aktiveringen av den cancerframkallande nitrosaminen NNK hos rökarna med i genomsnitt 7,7 procent. Dessutom ökade deras avgiftning av bensen med 24,6 procent och det gasformiga ämnet akrolein med 15,1 procent, men extraktet hade ingen effekt på krotonaldehyd som finns både i cigarettrök och bilavgaser.

Deltagare som saknade två gener som hjälper den kroppsegna antioxidanten glutation att rensa bort carcinogener och andra gifter från kroppen, hade ännu större nytta av vattenkrasseextraktet. Deras avgiftning av bensen ökade med 95,4 procent, akrolein med 32,7 procent och krotonaldehyd med 29,8 procent.


Vattenkrasse (Nasturtium officinale) innehåller svavelföreningen glukonasturtiin. När växten sönderdelas omvandlas det här ämnet till olika isotiocyanater som kroppen kan använda, bland annat sulforafan och indol-3-karbinol, för att stoppa tillväxten av cancerceller. Enligt Jian-Min Yuan behövs det en uppföljande studie med flera hundra deltagare innan man kan rekommendera behandling med vattenkrasseextrakt till rökare. Han understryker dock nyttan av att äta korsblommiga grönsaker som vattenkrasse, broccoli, blomkål och grönkål, men menar också att det är osannolikt att det ger samma uttalade effekt som extraktet.


35 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page