top of page
  • Skribentens bildKatarina Mattsson

Stora skillnader mellan olika fiskoljor

Uppdaterat: 17 feb. 2022


Svårt att välja vilket Omega-3-tillskott du ska köpa?

En omfattande laboratorieanalys visar vilken Omega-3-produkt som är mest koncentrerad.

Skillnaderna är stora - koncentrationen av Omega-3-fettsyror varierar från nästan 99 procent till lite mindre än 40 procent.


Analysen har utförts av välrenommerade Institute of Aquaculture vid University of Sterling i Skottland. Den omfattar 16 Omega-3-produkter som säljs i Sverige.


Så här placerar sig märkena när det gäller koncentrationen av Omega-3 som är ett fleromättat fett:


1:a plats PurOmega 95 % / PurOmega Nordic

(innehåller 98,7 volymprocent av Omega-3)

2:a MorEPA Platinum / Minami Nestlé (97,1 %)

3:e Omega-3 Plus / Alpha Plus (91,7 %)

4:e Asta Omega+ / Novo Vita (86,2 %)

5:e 03 Omega-3 / Puori (84,3 %)

6:e Omega3 / Apoteket AB (76,8 %)

delad 7:e plats Fritt Flyt / VPN (73,3 %) och

Bio-Marin Plus / Pharmanord (73,3 %),

9:e 03 / Bio Salma (70,7 %)

10:e Omega-3 /Elixir Pharma (70,0 %),

11:e Omega-3 Forte/ Pharbio (69,9 %),

12:e Omega-3 / Life (69,1 %),

13:e Omega3 / Apoteket Hjärtat (68,8 %)

14:e Pikasol / Orkla (67,7 %)

15:e Omega-3 / Friggs (40,8 %) och

16:e Eskimo-3 /Midsona (39,8 %)Innebär ett sådant högkoncentrerat kosttillskott som PurOmega 95 % att man manipulerat fiskoljan för mycket?


- Nej, inte i det här fallet. Man har lyckats med det svåra konststycket att få fram en ren, luktfri olja utan tungmetaller och andra gifter. Den är dessutom fräsch, eller stabil som vi forskare säger. Det innebär att oljekapslarna inte härsknar vilket de annars lätt gör, och kan då bli ohälsosamma, säger medicine doktor och näringsforskaren Magnus Nylander som granska många Omega3-produkter.


Vilken är den största fördelen med att äta Omega-3-fettsyror?

- Bättre hjärtkärlhälsa. Omega-3-fettsyrorna är nödvändiga i våra cellmembran. Men många har tyvärr ett för lågt intag av Omega-3-fettsyror och då blir cellmembranen lidande. Vid tillskott av Omega-3 blir membranen återigen så smidiga som ska de vara.


- Det i sin tur förbättrar blodflödet, eftersom spänsten i kärlväggarna blir bättre, och de röda blodkropparna blir mindre stela och kan då lättare syresätta kroppen. Hela hjärtkärlsystemet fungerar smidigare. Allt detta kan minska risken för blodproppar och sänka blodtrycket något, säger Magnus Nylander.


Omvänt gör stela och trånga kärl motståndet större när blodet ska pumpas igenom kärlen. Då stiger blodtrycket och hjärtat får jobba hårdare. Vilket i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt och blodproppar.


Fettbalansen viktig

Omega-3-fettsyrorna är viktiga för alla vävnader, särskilt för hjärnvävnaden där halterna av fettsyran DHA är höga. Hjärnans torrvikt består till 60 procent av olika fetter.


Fettsyran EPA hjälper hjärnan att hålla kvar tillräckligt med DHA. EPA kan också lätt omvandlas till DHA. Dessa båda fettsyror samspelar så det viktigt att vi får i oss tillräckligt av båda. Om den ursprungliga fettbalansen i hjärnan rubbas så fungerar den sämre. Därför är fettbalansen mellan fettsyrorna mycket viktig.


- Många har en väldig obalans mellan sina fettsyror. Det är vanligt med för mycket Omega-6 i förhållande till Omega-3, säger Magnus Nylander.


De flesta har hälften

Ett bra Omega-3-index är åtta procent. Europeiska data visar att den genomsnittliga nivån i blodet ligger på hälften, fyra procent. Men från åtta procent kommer de verkligt positiva hälsoeffekterna. Bland annat minskar då risken för hjärtkärlsjukdomar som är vår vanligaste dödsorsak.

Omega-3-index är ett mått på hur stor andel de två viktigaste marina fettsyrorna EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra) utgör i relation till ett urval av de vanligaste fettsyrorna i blodet. När omega-3-index är fyra procent innebär det att summan av EPA och DHA i blodet utgör fyra procent av alla fettsyror i blodet.


Bör man äta Omega-3 i förebyggande syfte?

- Ja, absolut. Jag tycker det känns tryggare, som en garanti att man får i sig tillräckligt med Omega-3. Även om man äter marin mat så vet man inte hur mycket Omega-3 den innehåller, om den är fräsch, hur långt den transporterats och hur länge den legat i fiskdisken, säger Magnus Nylander.


Tilläggas kan att Livsmedelsverket inte rekommenderar tillskott av Omega-3, som till exempel fiskolja. Varierad kost med fisk två till tre gånger per vecka, varav en gång med fet fisk är vad verket förespråkar.


Fettfakta

Vårt intag av fetter har förändrats till det sämre under det senaste seklet. Därför behöver många av oss ett tillskott av Omega-3-fettsyror för att återställa fettbalansen.

  • Intaget av Omega-3-fetter har minskat med cirka 70 %

  • Omega-6-fetter har ökat med ungefär 20 %

  • Mättade fetter har ökat med cirka 60 %


Därtill får vi i oss kroppsfrämmande och skadliga transfettsyror från livsmedelsindustrins ”snabbmat” som rubbar fettbalansen.


Vad man får säga

Det finns en mängd goda forskningsresultat när det gäller Omega-3 men detta är vad som får hävdas enligt EFSA, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, som gjort en vetenskaplig utvärdering av fiskolja och fettsyrorna EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra).


Hjärta, hjärna, syn

Den har resulterat i följande godkända hälsopåståenden när det gäller livsmedel/kosttillskott:


  • EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett intag av minst 250 mg EPA och DHA.

  • DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett intag av minst 250 mg DHA.

  • DHA bidrar till att bibehålla normal synförmåga. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett intag av minst 250 mg DHA.


OBS! Står du på blodförtunnande medicin bör du rådfråga din läkare innan du börjar ta Omega-3-tillskott. Detta eftersom de har en lätt blodförtunnande effekt, vilket normalt sett är bra, men måste tas in i beräkningen när man äter blodförtunnande.


Ur nyhetsflödet med Omega-3-studier.


Tidigare artikel om Omega-3 på NNC:s hemsida.


Tidigare artikel om Omega-3 på NNC:s hemsida.


2 907 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Lotta Jansson
Lotta Jansson
Feb 14, 2022

Var kan man läsa hela resultatet? Artikeln är ju skriven som reklam för ett av preparaten men av kommentarerna av de som gjort analysen verkar det som att man även utvärderat hur rena tillskotten är, och hur stabila. Självklart vill jag som läsare få veta även det, om samtliga testade preparat, så vart hittar jag de resultaten?

Like
bottom of page