top of page
  • Filip Sjöström

Stoppa förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i Norge

I många år har Nordic Nutrition Council kämpat för den nordiska befolkningens rätt till att fritt välja vägar för sin egen hälsa genom informerade val. De senaste två åren har det handlat om att stoppa Livsmedelsverkets förslag om att sänka maxdoser för många av våra vanligaste och viktigaste näringstillskott. Nu handlar det om att hjälpa vårt grannland Norge som riskerar att få allt för låga maxvärden på vissa näringsämnen.


År 2019 påbörjade Livsmedelsverket en utredning om att införa maxdoser för många av våra vanligaste näringstillskott med argumentet att allmänheten behöver skyddas mot överdosering. Förslaget drogs tillbaka tills vidare för omarbetning eftersom det fick mycket kritik från branschorganisationer och privatpersoner.


Läs mer om vårt arbete i denna fråga i följande två artiklar:

Nu är ett liknande förslag på gång i Norge, något som vi bestridit med hjälp av dessa dokument som skickats till EU-kommissionen.

Norway TRIS 2020 02514 25 sept 2020 NNC
Ladda ner • 1.54MB

Om du som privatperson eller företag vill protestera mot det norska förslaget behöver detta göras innan den 7:e oktober 2020.


Här kan du lämna synpunkter på förslaget - Klicka på fliken Kommentarer under Meddelande i dokumentets början.


Vad är egentligen anledningen till att statliga myndigheter världen över vill begränsa tillgången och doseringen av säkra och verksamma tillskott?


Det största argumentet är att allmänheten måste skyddas och att tillskottsmarknaden måste vara ”säker”. Myndigheterna har missat många viktiga saker, vilket vi belyst i remissvar både till Livsmedelsverket i Sverige och motsvarande myndighet i Norge.

Vi som arbetar för NNC vill sätta ner foten och säga att häxjakten som pågår i världen mot kosttillskott, och då främst tillskott av olika vitaminer och mineraler, är omotiverad, farlig och måste stoppas.


Om du vill hjälpa oss i vårt arbete så ber vi dig att skriva under följande namninsamling:212 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page