Smörsyra som produceras i tarmen är ett viktigt ämne som verkar skydda mot både cancer, inflammation och fetma. När det gäller övervikt tycks smörsyran få hormoner att frisättas i tarmen som signalerar mättnadskänsla till hjärnan. Nu ordineras smörsyra till överviktiga barn i en ny studie vid Federico II-universitetet i Neapel.
En tidigare studie av möss som fått äta högfettkost visade att fem veckors tillskott av smörsyra gjorde att mössen gick ned 10 procent av sin kroppsvikt. Deras blodsockernivå förbättrades och risken för insulinresistens sjönk med 50 procent.
Forskarna bakom den blivande studien av överviktiga barn menar att det finns tydliga bevis på att smörsyra påverkar kemikalier i hjärnan som styr aptiten och ämnesomsättningen. I en sex månader lång undersökning som startar nu i april, kommer därför 40 överviktiga barn att få ett dagligt tillskott av smörsyra eller placebo.
Smörsyra ger energi till tarmcellerna Smörsyra är en kortkedjad fettsyra som också kallas för butyrat. Den tillverkas i tjocktarmen när mjölksyrabakterier bryter ned fibrer genom fermentering. En av smörsyrans viktigaste uppgifter är att fungera som energi för tjocktarmens celler. De använder inte glukos som bränsle som kroppens övriga celler, utan är helt beroende av de goda tarmbakteriernas produktion av smörsyra.
Smörsyra har även antiinflammatorisk effekt. Den blockerar ett protein som orsakar inflammation, något som är mycket intressant för forskarna eftersom kronisk inflammation i tarmen kan leda till cancer. Höga halter smörsyra har också kopplats till lägre risk för inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom.
Anticancereffekt Smörsyra tycks även kunna stoppa cancer mer direkt genom att aktivera en genreceptor som eliminerar cancerceller. Receptorn skickar signaler som utlöser en process som i sin tur leder till att cancercellerna dör. Forskarna bakom den här upptäckten menar att cancerpatienter kan ha nytta av höga doser smörsyra. Dessvärre har ämnet en hemsk smak, men som alternativ kan höga doser av B-vitaminet niacinanvändas, eftersom det kan utlösa samma anti-canceraktivitet som smörsyra.
Försök kommer att genomföras längre fram för att jämföra utvecklingen hos patienter med tjocktarmscancer som äter en högfiberkost med utvecklingen hos patienter som får tillskott av butyrat eller niacin. Hittills bekräftar en studie på möss att forskarna är på rätt väg. Niacin har visat sig förhindra utvecklingen av inflammerad tjocktarm och tjocktarmscancer på samma sätt som smörsyra.
Smörsyra i kosten För att öka halten smörsyra i tarmen kan man äta livsmedel som innehåller ämnet: smör och mejeriprodukter, särskilt get-, får- och buffelmjölk. Det bästa är dock att välja mat som ökar tarmflorans mångfald, så kallad prebiotika – livsmedel som de goda bakterierna livnär sig på. Några exempel är baljväxter, grönsaker, vitlök, rotfrukter, fullkorn, nötter, frön (särskilt linfrön och loppfrön/psyllium). Fermenterad mat som surkål och yoghurt är också mycket välgörande eftersom de innehåller mjölksyrabakterier – probiotika.
Forskningen visar att personer som äter en kost med mycket fibrer, både lösliga och olösliga, plus fermenterade livsmedel som surkål och yoghurt har högre halt av smörsyra i tarmen.
Comments