top of page
  • Johanna Bjurström

Så håller du dig ung länge med glutation!

Uppdaterat: 15 juni 2021

Glutation är en av kroppens viktigaste antioxidanter!

Den skyddar cellen och gör att du inte åldras lika snabbt. Du kan inte äta dig till ren glutation genom kosten, utan den bildas till glutation i levern av andra ämnen. Men äter du mer av aminosyrorna, cystein, glycin och glutamin, ökar det till bildningen av glutation i levern tillsammans med selen. Du får också en bättre rening på cellnivå när du har tillräckligt med glutation.

Glutation har som uppgift att skydda levern, speciellt när den bryter ner giftiga ämnen. När levern bryter ner stora mängder gifter uppstår det stora mängder fria radikaler och levern kan utsättas för stor skada på grund av nedbrytningen.

Extra mycket glutation går åt vid tungmetallsförgiftningar, eller när du dagligen äter mediciner (gäller även alvedon eller ipren m.fl.). Du kommer även göra dig av med mer glutation vid hög stress.


Förutom att stödja leverns hälsa, är glutation också involverad i kroppsprocesser som att stödja immunsystemet, bygga och reparera huden och skydda mot oxidativ skada, vilket även gäller huden så den inte åldras i förtid, då åldringsprocessen förknippas med en minskning av glutationaktiviteten.


Dåliga levnadsvanor och ogynnsamma miljöförhållanden påverkar leverns funktion, vilket också leder till en minskad mängd glutation i levern och i hela kroppen.Öka dina nivåer av glutation


1. Lägg till mer svavelrika livsmedel i kosten, då de innehåller aminosyran cystein, en av de tre aminosyrorna som utgör glutation. Svavelrika livsmedel är bland annat vitlök och grönsaker som broccoli, brysselkål, grönkål och blomkål.

2. Regelbunden rörelse och träning är viktigt för att kunna bibehålla bra nivåer av glutation. Men för hård träning skapar mer oxidativ stress och skada. Om du tränar mycket har du ett högre behov av antioxidanter och speciellt glutation. Att träna längre än 60-90 minuter dagligen minskar på glutation betydligt i blodet. Om du tränar hårt kan det vara bra att komplettera med någon av de tre aminosyrorna som utgör glutation (glycin, glutamin eller cystein).

3. Se till att sova minst 8 timmar per natt, annars kan kroppens nivåer av glutation sjunka, vilket kan skapa ett kroniskt tillstånd av oxidativ stress.

4. Idag finns det bra tillskott av glutation. Det är viktigt att tillskottet har en hög kvalité och är framställt så det inte bryts ner av magsyran och matsmältningsenzymer, vilket möjliggör en långsammare frisättning som ger en stabilare nivå i blodet av glutation. Du hittar glutation i hälsokostbutiken och hos välsorterade onlinebutiker inom hälsa.


Skriven av Johanna Bjurström,


2 308 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page