top of page
  • Helene Sandström

Sänk blodtrycket med linfrön

Linfrön kan sänka blodtrycket mer än mediciner, visar en välgjord placebokontrollerad studie.


Koststudier av den här kalibern är sällsynta. Undersökningen som utfördes av kanadensiska forskare var både dubbelblind, placebokontrollerad och randomiserad, något som är svårt att utföra med mat. För att hitta placebo till linfröna fick forskarna skapa egna matrecept där placeboingredienser som kli och melass kunde döljas för att matcha linfrönas konsistens och färg. På så sätt kunde de 110 deltagarna slumpmässigt delas in i två grupper och få 30 gram dagligen av antingen malda linfrön eller placebo.

Efter sex månader hade deltagarna i placebogruppen fortsatt samma höga blodtryck som när studien startade, men i försöksgruppen som ovetandes intog linfrön sjönk blodtrycket från ett genomsnittsvärde på 158/82 till 143/75. Det kanske inte låter som någon otrolig förändring, men den slår den genomsnittliga blodtryckssänkningen som brukar uppnås med läkemedel dubbelt upp.

Forskarna konstaterade att malda linfrön ger ”den bästa blodtryckssänkande effekten som någonsin uppnåtts med kostbehandling”.

Och inte nog med det. Linfröna har även cancerhämmande egenskaper, de bidrar till bättre reglering av blodsocker, kolesterol och triglycerider och fungerar utmärkt för att lindra förstoppning.

Den rekommenderade maxdosen av malda linfrön är enligt Mayo Clinic 50 gram per dag eftersom de innehåller små mängder blåsyra (cyanid). Även om det går att köpa färdigmalda linfrön är det sannolikt bäst att mala mindre doser själv i en kaffekvarn för att undvika att de känsliga fleromättade fettsyrorna härsknar.


Studien: Rodriguez-Leyva D. Weighell W, Edel AL med flera. Potent antihypertensive action of dietary flaxseed in hypertensive patients. Hypertension. 2013 Dec;62(6):1081-9.


Foto: Handwerker

192 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page