top of page
  • Helene Sandström

Sällan ren olivolja i flaskan

Livsmedelsverket har undersökt olivolja som märkts som Extra virgin – den renaste och dyraste olivoljan, men bara fyra av 21 flaskor höll måttet. Sex av de testade oljorna var ekologiska, och hälften av dessa innehöll äkta vara.


Av tio oljor märkta med Extra virgin (Extra jungfruolja) som undersöktes 2018 var det bara en som motsvarade kraven. Av de elva oljor som undersöktes 2019 var det tre som motsvarade kraven.


– Extra jungfru är en kvalitetsmärkning som många betalar extra mycket för. Det är upprörande att bara ett fåtal av de oljor vi undersökt motsvarar kraven, säger Aron Lindén, statsinspektör på Livsmedelsverket


Från oliver som krossas, eller pressas, mekaniskt vid låg temperatur får man ut en oljig juice som blir extra jungfruolja, jungfruolja eller bomolja beroende på juicens kvalitet. Olivolja med beteckningen får inte ha några defekter alls.


Jungfruolja kan vara härsken

Jungfruolja får ha mindre defekter, som att den tillverkats vid för hög temperatur eller att den härsknat en aning. Så kallad bomolja får inte säljas till konsumenter innan den renats kemiskt och vid höga temperaturer. När det är gjort kan den säljas under beteckningen olivolja.


– Två av oljorna i undersökningen visade sig vara så kallad bomolja, som alltså inte får säljas till konsumenter utan att först renas, säger Anders Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket och Erica Fiume, livsmedelsinspektör i Stockholms stad som samordnat provtagningen


1 526 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 comentários


Helene Sandstrom
Helene Sandstrom
17 de fev. de 2020

De flaskor som faktiskt innehöll extra virgin-olja var:

COOP Änglamark ekologisk italiensk extra virgin-olivolja 500 ml (i både 2018 och 2019 års undersökning), Fontana, extra virgin-olivolja original 750 ml samt Zeta Olio, extra vergine di oliva classico EKO 500 ml.

Curtir

kerstinarvidsson2
17 de fev. de 2020

Hur ska man läsa/förstå Tabellerna som bifogas. -- Är nr1 i ordningen bäst? Vilka andra är godkända? Tacksam för förklaring.

Curtir
bottom of page