top of page
  • Helene Sandström

Raffinerad fruktos skadar generna

Enligt en studie på råttor försämras hundratals av hjärnans gener av raffinerad fruktos – men en omega-3-fettsyra verkar kunna stoppa den negativa processen.


Fruktsocker (fruktos) i raffinerade livsmedel brukar beskrivas som den värsta typen av socker vi kan äta eftersom fruktos inte fungerar bra som energikälla för våra celler. Istället lagras fruktosen i levern och drar igång en fettbildning som kan leda till fettlever om fruktosintaget är högt och konstant.

Forskning på råttor som utförts vid universitetet i Kalifornien (UCLA) visar nu att hundratals gener i råttornas hjärnor förändrades i negativ riktning när de fick dricka vatten med fruktos (motsvarande en liter läsk för en människa) varje dag i sex veckor. Generna har koppling till en rad olika sjukdomar, från diabetes och hjärt-kärlsjukdom till Alzheimers och adhd. Fruktosen gjorde också att råttorna i den första gruppen fick försämrat minne.


DHA stoppar dna-skador En andra grupp råttor fick samma fruktosvatten, men de fick dessutom tillskott av omega-3-fettsyran DHA. En tredje kontrollgrupp fick vanligt vatten utan vare sig fruktos eller DHA. Intressant nog avstannade de skadliga genförändringarna i gruppen som fick tillskott av DHA. Alla de påverkade generna blev normala igen. Råttorna i DHA-gruppen hade inte heller samma höga värden för blodfetter, blodsocker och insulin som gruppen som fick enbart fruktos.

– DHA förändrar inte bara en eller två gener, utan tycks återställa hela genmönstret. Det är verkligen anmärkningsvärt, säger Xia Yang, en av huvudförfattarna till studien, i ett pressmeddelande från UCLA.

DHA förekommer naturligt i hjärncellernas membran, men inte i tillräckligt stor mängd för att bekämpa sjukdomar.

– Hjärnan och kroppen saknar det maskineri som krävs för att tillverka DHA, berättar Fernando Gomez-Pinilla, professor i neurokirurgi och medförfattare till studien. Därför måste vi få DHA från kosten.

DHA-fettsyran förbättrar minnet och inlärningsförmågan. Den finns framför allt i vildfångad lax (men inte i odlad lax), makrill och sardiner samt i valnötter, linfrön, grönsaker och frukt. Den går också att få i sig via fiskolja.


Fruktos i hela frukter inte skadligt Fruktos finns i fri form i glukos- och fruktossirapen som blivit ett allt vanligare sötningsmedel i godis och andra livsmedel, men också tillsammans med glukos i vanligt vitt socker. Den fruktos som finns i hela frukter är däremot inte skadligt i lagom mängd. Det beror på att fruktsockret är bundet till en matris av fibrer som gör att upptaget och omsättningen i tarmen sker långsammare än när det tas upp från raffinerade livsmedel. Frukt innehåller dessutom prebiotika, ämnen som de goda tarmbakterierna lever av, och andra växtnäringsämnen som är bra för hälsan – däribland DHA.

Den enkla slutsatsen är förstås att skippa godiset och ta en frukt om du känner för något sött. Gärna med lite valnötter för ökad DHA-halt. Det finns också forskning som visar att kurkumin i gurkmeja ökar omsättningen av DHA i hjärnan.


Studien: Gomez-Pinilla F, Yan X, et al. Systems Nutrigenomics Reveals Brain Gene Networks Linking Metabolic and Brain Disorders. EBioMedicine, 2016.

66 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page