Den brittiska regeringen har beslutat att se över kostråden som rekommenderar ett lågt intag av mättat fett. Anledningen är att ett flertal experter menar att råden bygger på ”dålig vetenskap” som lett till att den typ av mättat fett som finns i kött och mejerivaror fått ett oförtjänt dåligt rykte.
En rapport från de brittiska organisationerna National Obesity Forum och Public Health Collaboration som publicerades tidigare i vår hävdar att det är socker och starkt raffinerade kolhydrater som är den stora kostboven – inte det naturliga mättade fettet som finns i ”hela”, lågprocessade livsmedel som kött, fisk, ägg och mejeriprodukter, och även i mindre mängd i nötter, frön, oliver och avokado. Rapportens författare, däribland kardiologen Aseem Malhotra, betonade att de befintliga råden är ”korrumperade av kommersiellt inflytande” och att de tagits fram av en referensgrupp där hälften av medlemmarna har band till livsmedelsindustrin.
– [Lågfettrenden] är det kanske största misstaget som begåtts i den moderna medicinens historia, sa Malhotra till tidningen the Guardian.
Den brittiska regeringen har därför gett i uppdrag åt den rådgivande vetenskapliga nutritionskommittén SACN att granska de befintliga råden och eventuella kopplingar till dödlighet, hjärt–kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer. Deras rapport kommer att publiceras nästa år.
Samtidigt har en stor metaanalys precis publicerats i British Medical Journal som visar att hög halt av det ”dåliga” LDL-kolesterolet (LDL-C) inte kan kopplas till hjärtsjukdom bland äldre. Studien initierades av svenska forskarna Uffe Ravnskov och Ralf Sundström och omfattar ett internationellt team där även Aseem Malhotra ingår.
Författarna menar att fördelarna med de kolesterolsänkande statinerna har överdrivits. Enligt deras granskning lever 92 procent av personer över 60 år längre om de har högt LDL.kolesterol.
Comments