top of page
  • Helene Sandström

Probiotika verksamt mot sepsis hos spädbarn

En forskargrupp vid universitetet i Nebraska i USA har visat att en speciell sorts probiotika kan minska förekomsten av blodförgiftning hos spädbarn. Deras resultat rapporterades nyligen i tidskriften Nature.


Sepsis, eller blodförgiftning, är den vanligaste dödsorsaken bland spädbarn och förekommer främst i utvecklingsländerna. För närvarande finns det bara ett fåtal metoder för att minska risken för sepsis hos spädbarn, enligt forskaren Daniel J. Tancredi vid universitetet i Kalifornien. De omfattar behandling av infektioner hos mamman samt amning från att barnet föds.


Den nya behandlingen med gynnsamma tarmbakterier visade sig minska andelen sepsisfall med hela 40 procent – och till en kostnad på bara en dollar per barn, vilket kan jämföras med att behandlingen för patienter med sepsis på amerikanska sjukhus kostar nästan 24 miljarder dollar per år. Forskningsresultatet kan därmed innebära en stor positiv förändring för spädbarns hälsa över hela världen.


Probiotika + FOS = synbiotika Läkaren Pinaki Panigrah, professor i epidemiologi och pediatrik, och hans forskarteam testade ett kombinationspreparat, så kallad synbiotika, med probiotika och prebiotika på 4 500 spädbarn i Indien. Preparatet innehöll bakteriestammen Lactobacillus plantarum ATCC-202195 samt frukto-oligosackarider (FOS). FOS finns naturligt i bröstmjölk och i växter och frukter som lök, banan, sparris och kronärtskocka och fungerar som mat för de probiotiska bakterierna.


Resultatet är kulmen på femton års sökande efter en bakteriestam som konkurrerar ut de sjukdomsframkallande bakterier som kan ta sig in i barnets blodomlopp från tarmen och orsaka blodförgiftning. Forskarna utvärderade 200 olika bakteriestammar i cellkulturer och på gnagare och kom fram till att Lactobacillus plantarum var bäst.


Även verksamt mot luftvägsinfektioner Teamet besökte 149 byar på den indiska landsbygden och gav antingen placebo eller kombinationspreparatet till nyfödda i sju dagar. Barnen följdes upp i 60 dagar och man fann att de som fått synbiotika hade 40 procent färre fall av sepsis och död än de som fått placebo.


Och inte nog med det; den synbiotiska behandlingen minskade också förekomsten av luftvägsinfektioner. Resultatet var så bra att studien avslutades tidigare än planerat eftersom det inte ansågs etiskt försvarbart att inkludera fler barn i placebogruppen.

Pinaki Panigrahi menar att fördelarna med att förebygga sepsis hos spädbarn sträcker sig bortom minskad spädbarnsdödlighet. Små barn som råkar ut för en allvarlig infektion i tarmen de två första åren i livet kan få långvariga hälsoproblem, till exempel sämre tillväxt och nedsatt kognitiv funktion. Han förklarar att tarmsystemet är det största immunorganet i kroppen och att det är fullt med immunförsvarsceller.


– Så om du vill stimulera kroppens motståndskraft ska du börja med tarmen.


Källa: University of Nebraska Medical Center. Study Shows Probiotics Can Prevent Sepsis in Infants. Pressmeddelande 2017-08-16


Studien: Panigrahi P, Parida S, Nanda NC, Satpathy R, Pradhan L et al. A randomized synbiotic trial to prevent sepsis among infants in rural India. Nature. 2017 Aug 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28813414

15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page