top of page
  • Skribentens bildKatarina Mattsson

Prediabetes: Havtorn sänker fasteblodsockret


En kinesisk studie visar att dagligt intag av en knapp deciliter havtornspuré under fem veckor sänker fasteblodsockret hos personer med prediabetes.


Studien är randomiserad, dubbelblind, tvåvägs crossover och publicerad i Foods. Den är inte stor men visar statiskt signifikanta skillnader när det gäller fasteblodsockret.


Försökspersonerna (38 stycken) var i åldrarna 50-70 år och hade prediabetes, det vill säga lätt förhöjda glukosvärden (blodsockervärden). Deras fasteblodsockervärden låg mellan 6,1 mmoL/L och 6,9 mmol/L.

Drygt 35 procent av Kinas befolkning har prediabetes. I Sverige räknar man med att att cirka 15 procent har prediabetes, vilket innebär att de är i riskzonen för att utvecklas typ 2-diabetes. Att hejda det förloppet är därför viktigt ur hälsosynpunkt. I den så kallade DPP-studien (Diabetes Prevention Program) utvecklade 35 procent av patienterna med nedsatt glukostolerans typ 2-diabetes under en fyraårsperiod. (Foto Leo Ainsalo/ Pixabay)


Många är ovetandes om att de har prediabetes. Det är inte ovanligt att man upptäcker prediabetes vid hjärtinfarkt och andra livshotande tillstånd. Typ 2-diabetes ökar stadigt och ger många följdsjukdomar, bland annnat hjärt-kärlsjukdomar. Havtorn har i tidigare studier setts ha en hjärtkärlskyddande effekt.


Tre gånger per dag

I den kinesiska studien fick försökspersonerna en puré som bestod av havtorn till 95,7 procent och för övrigt sötningsmedel och konsistensgivare. Placeboprodukten innehöll mestadels vatten, havtornskryddor och färgämnen. I båda fallen fick försökspersonerna 90 milliliter per dag fördelat på tre måltider.


De delades in två grupper. Eftersom det var en crossoverstudie så fick alla i något skede placebo eller verksam substans. Mellan testperioderna var en fyraveckorsperiod då de inte fick någon produkt.


Steg med placebo

När försökspersonerna fick riktig havstornsprodukt så sjönk fasteblodsockret i snitt med 0,14 mmol/L efter fem veckor. När de sedan fick placebo så ökade fasteblodsockret med i snitt 0,07 mmol/L.


Under mellanperioden, när de inte fick någon produkt, sjönk fasteblodsockret med 0,29 mmol i den grupp som tidigare fått havstornsextrakt. I placebogruppen steg i stället fasteblodsockret med i snitt 0,10 mmol/L under samma period.


Bättre långtidseffekt?

Att fasteblodsockret fortsatte att sjunka även när de inte längre fick havtornspuré kan tyda på att långtidseffekten är ännu bättre, vilket kommande större studier kanske skulle kunna visa, enligt forskarna.


Havtorn (Hippophae rhamnoides) har länge använts i traditonell kinesisk medicin och ända sedan antiken i många olika kulturer mot bland annat reumatism, astma, hudåkommor, hepatit och mag-tarmproblem.


Det är ett osedvanligt näringsrikt bär som bland annat innehåller vitaminer, flavonoider, nyttiga fetter och aminosyror. Till exempel är halten av C-vitamin 600 milligram per 100 gram. Halterna är ännu högre i odlade sorter. Alla delar av havtornen kan användas; frön, bär och blad.


Innehåller mycket nyttigt

Bären innehåller höga halter av alfa- och gamma tokoferol, karotenoider, K-vitamin och fenoler, där flavonolen quercitin ingår i halter upp till 500 milligram per 100 gram. Quercitin har i olika studier visat sig ha skyddseffekter mot många olika sjukdomar.


Havtorn som nu beforskas allt mer har tidigare visat sig ha blodsockersänkande effekter på till exempel överviktiga personer. Övervikt är en av riskfaktorerna för typ 2-diabetes.


Ökar insulinkänsligheten

Den goda effekten beror mycket på flavonoiderna som bland annat minskar glukosupptaget, ökar insulinutsöndringen och insulinkänsligheten som är försämrad hos typ 2-diabetiker.


Halten av flavonoider/flavonoler är lika eller högre än i jordgubbar, körsbär och svarta vinbär. Kanske kan havtorn bli ett av verktygen för att på en naturlig väg moderera blodsockernivåer men fler studier behövs.


Forskarna skriver även att havtorn skulle kunna inverka på neuroendokrina funktioner, immunsystemet, anti-inflammtoriska och antioxidativa processer.


En bred skyddseffekt

Andra sjukdomsområden som forskarna intresserar sig för är om havtorn skulle kunna spela en roll vid cancer, hudsjukdomar, inflammatoriska sjukdomar, blodpropp och skador i leder och ligament.


Extrakt från bären, som har mycket hög antioxidanthalt, har setts minska aktiviteten av trombocyter och blodfetter, speciellt inlagring av oxiderat LDL (det ”onda” kolesterolet) vilket kan sänka blodtryck och skydda mot hjärtkärlsjukdom.


Studier på celler och djur där man ökat den oxidativa stressen har visat att havtornsextrakt har en skyddseffekt mot cellskador och höjer nivån av antioxidantenzymer.


662 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page