top of page
  • Helene Sandström

Otrolig förbättring av hjärtfunktion med D-vitamin

”Bästa resultatet på 15 år”, menar brittiska forskare som visat att en daglig dos D kan ha mycket god effekt på patienter med hjärtsvikt.


I en studie som finansierats av brittiska forskningsrådet Medical Research Council fick hälften av 163 hjärtsviktpatienter ett dagligt tillskott av vitamin D3. Den andra hälften fick placebo.

Hjärtats ejektionsfraktion (EF) – hur mycket blod som hjärtat pumpar ut vid varje hjärtslag – undersöktes hos de två grupperna. En frisk person har en EF på 60–70 procent, men deltagarna i studien hade en genomsnittlig EF på 26 procent.

I gruppen som fick extra D-vitamin förbättrades ejektionsfraktionen från 26 till 34 procent på ett år. Ultraljuds-undersökningar visade dessutom att deras hjärtan blivit mindre; ett tecken på att hjärtfunktionen blivit effektivare. Ingen förändring skedde i placebogruppen.

– Den här behandlingen är billig, har inga biverkningar och ger ett fantastiskt resultat på personer som redan får den bästa medicinska behandlingen. Det är första gången något sådant har visats på 15 år, sa kardiologen Klaus Witte som ledde studien i en intervju med BBC News.

Förbättringarna i D-vitamingruppen kan även innebära att vissa patienter slipper operera in en så kallad defibrillator som behandlar allvarliga störningar i hjärtrytmen.

– Defibrillatorer är dyra och innebär ett kirurgiskt ingrepp. Om vi kan undvika implantat hos bara några patienter är det en stor fördel för både patienterna och hela det brittiska sjukförsäkringssystemet, sa Witte.


Resultaten från studien presenterades igår vid American College of Cardiologys 65:e årliga konferens i Chicago: Witte K, Gierula J, Paton MF et al. Vitamin D Supplementation Improves Cardiac Function in Patients with Chronic Heart Failure. American College of Cardiology 65th Annual Scientific Session. 2016.

Källa: http://www.bbc.com/news/health-35959556

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page