top of page
  • Helene Sandström

Omega-3-tillskott under graviditeten ökade barnens benmassa och muskelmassa

Gravida som åt fiskolja under graviditetens senare del födde barn med högre BMI, men utan ökad risk för övervikt eller fetma, enligt en ny studie.


Tillskott av fiskolja som tas av blivande mammor under graviditetens tre sista månader föder barn med högre kroppsmasseindex (BMI) de första sex åren av livet. Det högre BMI-värdet beror inte på mer fettmassa, utan på ökad andel muskel- och benmassa, visar resultat från en stor randomiserad och kontrollerad studie som nyligen publicerats i British Medical Journal.


Studier av djur har tidigare visat att tillskott av fiskolja under dräktighet påverkar djurens utveckling av fettceller (adipogenes). Försök på människor har också visat att gravida som tar extra fiskolja får barn med högre födelsevikt, men det har varit oklart hur det påverkar barnen senare i livet.


En grupp danska och brittiska forskare bestämde sig därför att utreda effekten av fiskoljetillskott under graviditeten på barns tillväxt och kroppssammansättning senare i livet. Deras analys grundades på data från 736 gravida kvinnor i en studie om barnastma (Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood ). I den studien delades deltagarna upp i två grupper där den ena fick ta ett dagligt tillskott av fleromättade omega-3-fettsyror (2,4 gram fiskolja, varav 55 % EPA och 37 % DHA) och den andra fick olivolja från och med graviditetsvecka 24 fram till en vecka efter födseln.


Barnens längd, vikt, huvudmått och midjemått registrerades elva gånger från födsel till sex års ålder och justerades efter ålder och kön. Resultaten visade att barnen till mammorna som tog omega-3-fettsyror hade ett högre BMI från ett års ålder till sex års ålder.

Barnens kroppskomposition mättes med så kallas DXA-skanning vid 3,5 och 6 år och visade att det högre BMI-värdet inte berodde på högre andel fettceller, utan på en proportionell ökning av muskelmassa, benmassa och fettmassa. Detta tyder på att tillskott av fiskolja har en allmän tillväxtstimulerande effekt, konstaterar forskarna.


Studien: Vinding RK, Stokholm J, Sevelsted A, Sejersen T, Chawes BL med flera. Effect of fish oil supplementation in pregnancy on bone, lean, and fat mass at six years: randomised clinical trial. BMJ. 2018 Sep 4;362:

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page