top of page
Helene Sandström

Om du ska äta kött – välj naturbeteskött

Det säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden, till SVT. Hon och hennes kollegor vid Chalmers har nyligen lanserat en matkalkylator som tillsammans med konceptet One Planet Plate hjälper oss att minska matens klimatpåverkan.


En tredjedel av hushållens klimatavtryck kommer från maten vi äter. Därför har Världsnaturfonden (WWF) lanserat konceptet One Planet Plate – växtbaserade måltider som ryms inom en planet och klarar Parisavtalets mål på max 1,5 graders uppvärmning. Konceptet gynnar också den biologiska mångfalden.


Flera måltidsleverantörer, restauranger och skolor ligger nu i startgroparna för att börja servera One Planet Plate-måltider. Först ut är Karlstad kommun som erbjuder One Planet Plate i flera skolor från och med mitten av mars.


WWF har också tagit fram en matkalkylator som utvecklats i samarbete med Chalmers Tekniska Högskola. Med den kan du komponera och klimatsäkra din måltid så att den ryms inom en maximal global uppvärmning på 1,5 grader.


– Man kan enkelt knappa in vad man tänkt äta till lunch eller middag genom att dra i olika reglage i kalkylatorn för kött, baljväxter och grönsaker, säger Anna Richert. En måltid med en större biff, ris och gräddsås kommer definitivt att visa rött ljus. En tallrik med mycket baljväxter och grönsaker hamnar troligtvis på grönt och klarar målet att hålla utsläppen på 0,5 kg koldioxidekvivalenter.


För att medeltemperaturen inte ska höjas med mer än 1,5 grader, i linje med klimatmålen, måste vi enligt WWF:s uträkningar minska matens klimatpåverkan med uppemot tre fjärdedelar.


– Vi håller på att äta ihjäl både oss själva och planeten. Världen kommer varken att uppnå Parisavtalet eller FN:s 17 nya utvecklingsmål fram till 2030 om vi inte ställer om vår matkonsumtion. Matfrågorna är oerhört viktiga och måltiderna vi äter måste hålla sig inom planetens gränser, säger professor Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre.


Testa matkalkylatorn här: http://www.matkalkylatorn.se/

Se även WWF:s köttguide: http://www.wwf.se/source.php?id=1645082


14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page