top of page
  • Helene Sandström

Ny, bättre metod för beräkning av kroppsfett än BMI

Forskare vid sjukhuset Cedars-Sinai i Los Angeles har tagit fram en enklare och mer exakt metod för att beräkna kroppsfett än det välkända BMI-verktyget. Målet är att få större kunskaper om fetma.

Den nya metoden för att beräkna kroppsfett beskrivs i en studie som publicerats i tidskriften Scientific Reports.


– Vi ville hitta en tillförlitligare, enklare och billigare metod för att beräkna andelen kroppsfett utan avancerad utrustning, berättar studiens ledare, Orison Woolcott som är läkare vid Cedars-Sinai.


Trots att BMI (kroppsmasseindex) är ett allmänt accepterat verktyg, anser många medicinska fetmaexperter att det inte fungerar tillräckligt väl eftersom det inte särskiljer mellan benmassa, muskelmassa och överflödigt fett. BMI tar inte heller hänsyn till kön; kvinnor brukar ha mer kroppsfett än män.


Den nya formeln som utvecklats vid Cedars-Sinai kallas relativt fettmasseindex, eller RFM, och mäter bara längd- och midjemått, inte vikt.


– Våra resultat bygger på ett stort antal försökspersoner och bekräftar värdet hos den här nya formeln: relativ fettmassa är ett bättre mått på kroppsfett än många andra index som används inom medicin och vetenskap i dag, inklusive BMI, säger Woolcott.


300 möjliga formler undersöktes

Det här är första gången som forskare undersökt över 300 möjliga formler för beräkning av kroppsfett med hjälp av en stor databas. Den omfattade uppgifter från 12 000 vuxna som genomgått hälsovårdsundersökningar utförda av den amerikanska myndigheten för förebyggande och kontroll av sjukdomar (CDC).


I nästa steg beräknades den relativa fettmassan hos 3 500 patienter och jämförde siffrorna med patienternas resultat från en form av kroppsskanning som kallas DXA. Den är allmänt betraktad som en av de mest exakta metoderna för mätning av kroppsvävnader som ben-, muskel- och fettmassa. Patienternas RFM-resultat var de som bäst motsvarade resultaten från DXA-mätningarna.


– Formeln för relativ fettmassa har nu validerats i en stor databas. Den är ett nytt index för mätning av kroppsfett som är lätt att använda i vården i arbetet med att hjälpa överviktiga människor som ofta riskerar allvarliga hälsokonsekvenser som diabetes, högt blodtryck och hjärtsjukdom, säger Richard Bergman, medförfattare till studien och chef för Cedars-Sinais center för diabetes och fetma.


Det bästa, menar Woolcott, är att man inte behöver väga sig för att ta reda på om man ligger i riskzonen för övervikt; allt som krävs är ett måttband.


Formel för relativ fettmassa

Du mäter din relativa fetthalt (RFM) genom att först mäta din längd och ditt midjemått. För att mäta midjemåttet lägger du ett måttband runt midjan strax ovanför naveln, mellan övre delen på höftbenet och nedersta revbenet. Ta ett djupt andetag och andas ut precis innan du mäter. Använd sedan måtten i den här formeln:


KVINNOR: 76 – (20 x längd / midjemått) = RFM

MÄN: 64 – (20 x längd / midjemått) = RFM


Ett RFM på 33,9 eller högre för kvinnor och 22,8 eller högre för män hade hög känslighet när det gällde att identifiera personer med fetma.


– Men vi måste testa RFM i longitudinella studier med stora populationer för att ta reda på vilka nivåer av kroppsfettprocent som anses vara normala eller onormala i förhållande till allvarliga fetmarelaterade hälsoproblem, säger Woolcott.


Källa: Cedars-Sinai.  Cedars-Sinai Investigators Develop More Accurate Measure of Body Fat. Pressmeddelande 2018-08-27.


1 372 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page