top of page
 • Helene Sandström

Motion + multitillskott bättre än bara motion

Har extra näring någon effekt på friska kvinnor och män som tränar både kondition och styrketräning? I den här nya studien förbättrades både fysisk och mental prestation med upp till 11 procent hos soldater i amerikanska flygvapnet som fick ett multipreparat med utvalda näringsämnen.

Nutritionsinriktad kognitiv neurovetenskap är ett nytt tvärvetenskapligt forskningsområde som undersöker hur kost och näring påverkar människans hjärna och kognitiva funktioner genom livet.

I den här nya studien ville en av de ledande forskarna på området, Aron Barbey som är professor i psykologi vid Illinois universitet, ta reda på om en specialutvecklad näringsdryck skulle göra någon skillnad för friska soldater som samtidigt genomförde ett träningsprogram.

Kosttillskottet baserades på fynd från tidigare studier där Barbey och kollegor visat att specifika ämnen i kosten kan förbättra den kognitiva funktionen hos äldre människor.


Näringstillskott ökade både mental och fysisk prestation

148 deltagare delades upp slumpmässigt i två grupper. Båda genomförde ett motionsprogram i tolv veckor som bestod av styrketräning och högintensiv intervallträning (HIIT). Den ena gruppen fick dricka näringsdrycken två gånger per dag, medan den andra fick en placebodryck.

Båda grupperna ökade sin fysiska och kognitiva prestationsförmåga, men de positiva effekterna var större i gruppen som fick näringstillskottet:

 • Förbättrat arbetsminne med 11 % (informationsbehandling och problemlösning)

 • Förbättrad reaktionstid med 6 %

 • Ökad muskelmassa med ca 1 kg

 • Sänkt vilopuls med 8 % (från 71 till 65 slag per minut)

– Det är välkänt att träning ger fysiska och mentala hälsofördelar, men den här studien visar att optimal näring kan bidra till ökad effekt, säger Chris Zwilling som är huvudförfattare till forskningsrapporten.

Välgjord studie

En stor fördel med studien är att den var både randomiserad och dubbelblind – varken forskarna eller deltagarna visste vem som fick näringsdrycken och vem som fick placebo.

Dessutom mätte forskarna en rad biomarkörer i blodet, däribland B-vitaminer och omega-3-fettsyror, före studiestart och vid studiens slut. Nivån av antioxidanten lutein mättes i ögat och deltagarna fick även göra olika kognitiva tester samt konditions- och styrketester.

– Deltagarna hade bättre episodiskt minne och bearbetade information effektivare mot slutet av de 12 veckorna. Och de gjorde bättre ifrån sig på tester som krävde att de skulle lösa problem som de aldrig hade stött på tidigare, en färdighet som kallas flytande intelligens, säger Aron Barbey.

Framtida behandlingar med motion och näring

Tillskottet som användes bestod av 18 näringsämnen som valts ut på basis av tidigare forskning om nutrition och hjärnans kognitiva funktioner:

 • protein

 • omega-3-fettsyran DHA

 • fosfolipider

 • antioxidanten lutein

 • mineralerna zink, selen och magnesium

 • B-vitaminer och kolin

 • C-, D- och E-vitamin

Dessutom ingick ämnet HMB (kalciumbeta-hydroxy-beta-metylbutyrat), en nedbrytningsprodukt från aminosyran leucin, som stimulerar kroppens proteintillverkning och minskar nedbrytningen av proteiner i muskelvävnad. Ämnet har visat sig läka muskelskador, öka återhämtningen efter träning och upprätthålla och bygga upp muskelmassa.

– Vårt arbete visar att det är motiverat att ta fram nya multimodala behandlingar som innefattar både träning och kosttillskott, konstaterar Aron Barbey.

Källor:

Illinois University. Exercise and nutrition regimen benefits physical, cognitive health. Pressmeddelande 2020-10-19.

Studien:

Zwilling CE, Strang A, Anderson E, Jurcsisn J, Johnson E, Das T, Kuchan MJ, Barbey AK. Enhanced physical and cognitive performance in active duty Airmen: evidence from a randomized multimodal physical fitness and nutritional intervention. Sci Rep. 2020 Oct 19;10(1):17826.

285 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page