top of page
Helene Sandström

Möjligheten med vitaminer och mineraler mot adhd

Nyzeeländska forskare kartlägger hur tillskott av vitaminer och mineraler kan förbättra symtom hos barn och vuxna med adhd. ”Alla våra studier har visat på fördelar”, säger Julia Rucklidge vid Canterburys universitet i Christchurch.


Dagens kostråd lägger betoningen på de ”stora” näringsämnena – kolhydrater, protein och fett, men ägnar mindre uppmärksamhet åt de mikronutrienterna, det vill säga vitaminer och mineraler.

– Vitaminer och mineraler är livsviktiga för kroppens produktion av enzymer, hormoner och signalämnen, säger hon i en intervju som gjorts av New Brain Nutrition, ett EU-finansierat konsortium för forskning om tarmflora, näring, motion och hjärnans hälsa.


Hur mycket näring tar vi upp?

Därför måste vi äta mat som är näringstät. Dessvärre, menar Julia Rucklidge, är en hel del frukt och grönt som vi äter inte så näringstäta som vi tror på grund av att det som värderas högst idag inte är högt näringsinnehåll utan sådant som goda lagringsegenskaper och söt smak. Det är också vanligt att våra jordar innehåller för lite av vissa näringsämnen, till exempel selen, magnesium och jod.


Men det kan också handla om individens förmåga att ta upp näring. Tarmflorans status spelar en viktig roll här.


– Våra tarmbakterier tillverkar flera näringsämnen, säger Julia Rucklidge . Så om vårt mikrobiom inte innehåller tillräckligt med de bakterier som behövs för att producera de här ämnena kan de orsaka hälsobesvär.


Generna påverkar dessutom hur mycket vi behöver av olika näringsämnen och hur väl våra energiproducerande mitokondrier fungerar – som också behöver näring för sina processer.


– Inflammation är en annan sak som många ha besvär med och som kan störa kroppens förmåga till full funktion. Även här kan mikronäring vara en viktig del av lösningen på problemet.


Bredspektrum-approach

Borde vi alltså överväga att ta tillskott av vitaminer och mineraler? Julia Rucklidge anser att multivitamin-mineraltillskott är en bra strategi, och att man ska vara försiktig med att äta ett enskilt näringsämne i höga doser om man inte har fått konstaterat att man behöver det.


– Annars kan du skapa nya brister.


Vid universitetet i Canterbury i Nya Zeeland har Julia Rucklidge och hennes forskargrupp testat att använda ett brett spektrum av mikronäringsämnen i doser som ligger högre än det dagliga rekommenderade intaget (RDI), men lägre än maxgränsen (UL, upper limit).


– RDI är värden som visar hur mycket man behöver för att inte få uttalad näringsbrist, till exempel skörbjugg eller rakit. Det är bristsjukdomar som folk dog av förr i tiden.


– Så om du får i dig det rekommenderade dagsintaget av C-vitamin kommer du sannolikt inte att få skörbjugg, men frågan är om RDI är tillräckligt för hjärnans näringsbehov.


Julia Rucklidge förklarar att spannet mellan RDI och maxnivån brukar kallas för ett terapeutiskt dosintervall.


Upper limit är ett maxvärde som är helt säkert, men ju högre doser man tar över den nivån, desto större risk finns det för att man hamnar på en dos som kan orsaka negativa biverkningar.


Ett exempel är att man kan få diarré om man tar magnesium i doser som överskrider maxnivån.

Alla studier visar på fördelar

Julia Rucklidge och hennes team har gjort en rad studier för att testa högre doser av tillskott och ta reda på vad det är som gör att vissa verkar svara bra på tillskott. Ett intressant fynd är att personer med adhd som tar näringstillskott verkar klara av stark stress bättre än de som inte tar tillskott.


– Alla våra studier om bredspektrumsnäring till personer med adhd-symtom har visat på något slags fördel, antingen genom förbättring av de huvudsakliga symtomen eller av andra associerade besvär som aggression eller oro/ångest.


Hon poängterar att flera andra faktorer, som att motionera, vara ute i naturen, äta näringsrik mat och undvika snabbmat, också är avgörande för att förbättra symtomen på adhd.



Källa:


1 426 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page