top of page
  • Helene Sandström

Mammor som äter mycket grönt föder barn med längre livslängd

Mammor med högst halt av folat i blodet föder barn med 10 procent längre telomerer, enligt forskning av Elizabeth Blackburn och kollegor. Blackburn ingick i den forskargrupp som fick nobelpriset i medicin 2009 för upptäckten av hur våra kromosomer skyddas av telomerer och enzymet telomeras.


Studien visar att nyfödda barn hade en ökad telomerlängd på 5,8 procent för varje ökning av folatnivån i serum med 10 ng/ml.


Telomerer är små ”hättor” som sitter längst ut på varje kromosomände. De skyddar dna:t från att repas upp och förstöras, ungefär som ändarna på ett skosnöre. Varje gång en cell delar sig försvinner en liten bit av telomeren. När den är helt borta dör cellen. Grovt förenklat kan man se telomererna som kroppens ”säkringar”.

Telomerlängden är därför en biomarkör för åldrande eftersom den blir kortare för varje år. Den här studien tyder på att det våra mammor åt spelar en roll för hur långa telomerer vi startade livet med.


Men vi kan göra mycket själva för att påverka telomerernas längd. Rökning tredubblarexempelvis förkortningen av telomererna, medan en hälsosam livsstil – med en kost som innehåller mycket antioxidanter och folat – faktiskt kan öka telomerlängden.

91 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page