top of page
  • Helene Sandström

Magnesium en nyckel till rätt dygnsrytm och energibalans

Brittiska forskare har upptäckt att mineralet magnesium kontrollerar kroppens dygnsklocka. Mängden magnesium vi får i oss kan därför vara avgörande för hur vi anpassar oss till den naturliga dygnsrytmen.


Magnesium är ett livsnödvändigt näringsämne som behövs för över 300 olika biokemiska reaktioner i kroppen, från normal muskel- och nervfunktion till regelbunden hjärtrytm och ett starkt skelett. I dagarna har även en nederländsk studie visat att magnesiumtillskott hjälper mot artärstelhet hos överviktiga.

Och nu kan det här mineralet lägga till ännu en viktig funktion till sin resumé: det hjälper människans celler att styra den cirkadianska rytmen – ett reglersystem hos levande organismer som ser till att daglevande organismer är aktiva på dagen och vilar på natten, och vice versa för nattlevande organismer.


Styr energitillverkningen Den överraskande upptäckten som brittiska forskare vid universitetet i Edinburgh och laboratoriet MRC Laboratory for Molecular Biology i Cambridge har gjort är att magnesium-halten i cellerna stiger och sjunker i takt med dygnets naturliga cykel.

En annan upptäckt är att magnesiumhalten är kopplad till ämnesomsättningen och cellernas förmåga att bilda energi. Det är känt sedan tidigare att magnesium är viktigt för kroppens omvandling av näring till bränsle, men det som förvånade forskarna var att magnesium också styr när den här biologiska funktionen sker, och hur effektivt den sker. Tester på celler från människa, alger och svampar visade att cellerna följde den naturliga sömncykeln bättre och omvandlade näring till energi bättre när magnesiumnivån var hög. När magnesiumnivån var låg minskade cellernas energitillverkning.

Mängden magnesium i cellerna har därmed en direkt relation till hur vi följer vår sömncykel och hur och när vi bränner energi.

– De interna klockorna är grundläggande för allt levande, säger Gerben van Ooijen från University of Edinburgh, studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande. De påverkar många hälso- och sjukdomsaspekter i våra egna kroppar, men likaväl i grödor och mikroorganismer.

Studiens andra huvudförfattare, Dr John O’Neill vid MRC Laboratory of Molecular Biology i Cambridge tillägger:


– Trots att magnesiums kliniska relevans i olika vävnader har börjat dra till sig mer uppmärksamhet, har man tidigare inte fäst något avseende vid hur magnesium reglerar kroppens inre klocka och ämnesomsättning. Den här nya upptäckten kan leda till en hel rad fördelar för allt från människors hälsa till produktiviteten inom jordbruket.


Vuxna behöver få i sig omkring 300–400 mg magnesium per dag. Mineralet finns framför allt i gröna växter, mandel, frön, nötter och mörk choklad.


Studien: Van Ooijen G, Feeney KA, Hansen LL med flera. Daily magnesium fluxes regulate cellular timekeeping and energy balance. Nature. 2016 Apr 21;532(7599):375-9.

127 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page