top of page
  • Helene Sandström

Mättat fett av bra kvalitet är nyttigt. Raffinerad mat är dåligt.

Det är slutsatserna från ny norsk koststudie som bekräftar att mättat fett kan vara nyttigt. Kvaliteten på maten är det viktiga. Ju mer raffinerad mat, desto sämre är den för hälsan.

Studien, som utförts vid KG Jebsen senter for diabetesforskning vid universitetet i Bergen, utmanar kostråden som bygger på hypotesen om att mättat fett är onyttigt. Forskarna fann att det inte spelade någon större roll om kosten baserades på fett eller kolhydrater. Det som gjorde skillnad var hur raffinerad maten var.


I den kontrollerade och randomiserade studien fick 38 män med bukfetma äta en kost som antingen innehöll mycket kolhydrater eller fett. Omkring hälften av fettet var mättat. Mängden inlagrat fett runt mage, lever och hjärta mättes och analyserades utifrån en rad vanliga riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.


– Det höga intaget av totalt fett och mättat fett ökade inte den beräknade risken för hjärt-kärlsjukdom, säger professor och kardiolog Ottar Nygård som är en av studiens huvudförfattare. Deltagarna som åt högfettkosten uppvisade också betydliga förbättringar av flera viktiga riskfaktorer för hjärt-kärlhälsa, bland annat ektopisk fettinlagring, blodtryck, blodfetter (triglycerider), insulin och blodsocker.


Matens kvalitet är viktigare än kvantiteten Båda grupperna hade liknande intag av energi, protein och fleromättade fettsyror. Typen av livsmedel var också likartade och varierade främst i kvantitet. Mängden tillsatt socker minimerades i båda grupperna.


– Vi har tittat på effekterna av totalt och mättat fett i kombination med en hälsosam kost med mycket färska, lågraffinerade och näringsrika livsmedel, inklusive stora mängder grönsaker och ris istället för mjölbaserade produkter, säger Vivian Veum som medverkat till studien. Fettkällorna bestod också av lågprocessade livsmedel, främst smör, grädde och kallpressade oljor.


Den totala energiintaget låg inom ett normalt intervall. Även hos deltagarna som ökadesitt energiintag under studiens gång sjönk mängden lagrat kroppsfett och risken för sjukdom.

– Våra resultat tyder på att den övergripande principen för en hälsosam kost inte är mängden fett eller kolhydrater, utan kvaliteten på maten vi äter, säger Johnny Laupsa-Borge som också är medförfattare till studien.


Ingen tydlig negativ effekt på kolesterolet Mättat fett har länge beskyllts för att öka risken för hjärt-kärlsjukdom genom att höja det ”dåliga” LDL-kolesterolet. Men trots att fettintaget i FATFUNC-studien var högre än i de flesta jämförbara studier, fann forskarna ingen signifikant ökning av LDL-kolesterolet. Däremot ökade det ”goda” HDL-kolesterolet.


– De här resultaten tyder på att de flesta friska människor sannolikt tål ett högt intag av mättat fett, förutsatt att fettet är av bra kvalitet och det totala energiintaget inte är för högt. Det kan till och med vara hälsosamt, säger kardiolog Ottar Nygård.


– Framtida studier bör undersöka vilka personer eller patienter som kan behöva begränsa sitt intag av mättat fett, säger biträdande professor Simon Nitter Dankel, som ledde studien tillsammans med professor Gunnar Mellgren vid Haukeland universitetssjukhus i Bergen. De påstådda hälsoriskerna med att äta fett av god kvalitet är kraftigt överdrivna. Det viktiga för folkhälsan kan snarare vara att minska mängden raffinerade, mjölbaserade produkter, starkt raffinerade fetter och livsmedel med tillsatt socker.


32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page