top of page
  • Helene Sandström

Lägre dödlighet i blodförgiftning med vitaminer och kortison

Enligt en klinisk studie som nyligen publicerades i tidskriften Chest minskade dödligheten i blodförgiftning femfaldigt hos patienter som fick intravenös behandling med C-vitamin, B1-vitamin och kortison.


Varje år drabbas 40 000 svenskar av sepsis, eller blodförgiftning. En av fem dör när bakterier som hamnat i blodbanan orsakar svår infektion.

– Det är ungefär som att man detonerar en atombomb i sitt eget land, förklarar infektionsläkare Adam Linder i en intervju med P1 Dokumentär. Det blir en fruktansvärd inflammatorisk smäll för kroppen.

– Det är få medicinska tillstånd som har en så hög dödlighet.


Blodförgiftning börjar med infektionssymtom och kan utvecklas till septisk chock. Chocken beror på att immunförsvaret reagerar med en enorm kraft när bakterierna förökar sig i hög takt. Hål öppnas i blodkärlens väggar för att immunförsvarets vita blodkroppar snabbt ska kunna sprida sig och döda bakterierna. På grund av de läckande kärlen stängs syretillförseln av till de delar av kroppen som inte är livsviktiga för att spara syre. Om inte förgiftningen hävs inträffar organsvikt och patienten dör.


Blodförgiftning kan orsakas av sjukdomar som lunginflammation, halsfluss och njurinfektion, men också av lokala bakterie- och virusinfektioner. Tillståndet är särskilt allvarligt om bakterierna är resistenta mot antibiotika.


C-vitamin och kortison räddar patienter En god nyhet är att intensivvårdsläkaren Paul Marik vid Sentara Norfolks allmänna sjukhus i Virginia i USA kan ha hittat ett effektivt sätt att behandla blodförgiftning på. Med hjälp av en intravenös infusion som innehöll C-vitamin och hydrokortison lyckades han rädda en 48-årig kvinna som var på väg att dö i blodförgiftning i januari förra året.


– Det var inga tvivel om att hon var på väg att dö, säger Marik. I en sådan situation börjar man tänka utanför ramarna.


Han hade nyligen läst en kollegas artikel om C-vitaminets förmåga att stoppa inflammationshöjande ämnen i kroppen, till exempel cytokiner och C-reaktivt protein, och att C-vitamin fungerar på liknande sätt som kortison. Därför bestämde han sig för att ge de två ämnena tillsammans som ett sista försök att rädda patientens liv. Och det fungerade. Trots att alla förväntade sig att kvinnan skulle avlida, återhämtade hon sig under natten.

Marik och hans kollegor kunde inte tro sina ögon när de träffade kvinnan nästa dag. Alla hennes värden hade förbättrats. Så de upprepade behandlingen på flera andra patienter med blodförgiftning – med samma resultat.


I dag har de behandlat omkring 150 patienter och resultaten är fortsatt positiva. John Catravas, forskare vid Old Dominion University i Virginia, gjorde en oberoende labbstudie som bekräftade behandlingens effektivitet. Den visade att varken C-vitamin eller hydrokortison kunde rädda celler som utsattes för sepsis på egen hand. Men tillsammans hade de god effekt.


Intressant nog använde Marik en relativt liten dos intravenös C-vitamin, bara 1,5 gram. I forskningsförsök med C-vitaminbehandling mot cancer är det brukligt att använda 25 gram eller mer, alltså en dos som är över 20 gånger så stor som den dosering Marik använde.

En klinisk placebokontrollerad studie av C-vitamin och sepsis pågår nu för att ta reda på om Mariks resultat kan upprepas i en större patientgrupp. Emellertid tittar forskarna enbart på C-vitamin och inte på kombinationen av C-vitamin och kortison.


B1-vitamin ökar behandlingseffekten Till de allra första patienterna användes bara C-vitamin och hydrokortison, men sedan bestämde sig Paul Marik för att lägga till B1-vitamin (tiamin) av flera olika skäl. Ett var att tiamin behövs för omsättningen av vissa av C-vitaminets metaboliter i kroppen.


Ett annat skäl var att många patienter med sepsis har brist på det här vitaminet och att risken för njursvikt tycks minska när tiamin tillförs. Vitaminet är viktigt för cellernas energiproduktion och verkar skydda cellernas energifabriker – mitokondrierna – från att sluta fungera, vilket annars kan leda till organsvikt. Forskarna Leite och de Limadiskuterar i en artikel i tidskriften Journal of Thoraic Diseases att även andra näringsämnen som E-vitamin, selen, zink och coenzym Q10 skulle kunna vara till hjälp för att behandla sepsis.

I en retrospektiv klinisk studie som nyligen publicerats i tidskriften Chest rapporterar Paul Marik att dödligheten minskade nästan femfaldigt – från 40 procent till 8,5 procent – hos de patienter som fick intravenös behandling med C-vitamin, tiamin och hydrokortison i två dagar. Av de 50 patienter som studien omfattade dog bara fyra, och ingen av dem avled av själva blodförgiftningen utan av andra, underliggande sjukdomar.


Behandlingen har nu blivit ett av sjukhusets standardprotokoll för blodförgiftning och kommer förhoppningsvis att bli det även på andra sjukhus. Och inte nog med att behandlingen verkar vara effektiv, den är billig också. Ingredienserna kostar ungefär lika mycket som en enda dos antibiotika.


– Som ni förstår har jag inget egenintresse i detta, säger Paul Marik. Ingen kommer att tjäna några pengar på den här behandlingen, så det är en väldigt antikapitalistisk insats!


Kontraindikation vid intravenös C-vitaminbehandling Intravenös behandling med C-vitamin är vanligtvis säker. Men det finns en riskgrupp: människor som har medfödd brist på enzymet glukos-6-fosfatdehydrogenas (G6PD). Den här enzymdefekten finns hos omkring 400 miljoner människor i världen och är vanligast i Afrika, Mellanöstern och södra Asien. Hos dem kan mycket höga doser av C-vitamin framkalla hemolytisk anemi, det vill säga att deras röda blodkroppar bryts ned i ökad mängd. Det är emellertid enkelt att testa om man har brist på G6PC.

669 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page