top of page
  • Helene Sandström

Kurkumin i gurkmeja dödar multiresistent TBC

Det gula pigmentet kurkumin i gurkmeja har många strängar på sin lyra. Den senaste forskningen visar att kurkumin kan bekämpa tuberkulosbakterier som är resistenta mot antibiotika.


Tuberkulos är en bakteriesjukdom som dödar över en miljon människor i världen varje år. Den kan vanligtvis behandlas med antibiotika, men vissa stammar av bakterien är nu så motståndskraftiga att de blivit ett allvarligt problem, främst i Östeuropa och Centralafrika, men även i Sverige.

Lyckligtvis finns det ny hjälp i naturen. Ämnet kurkumin, det gula pigmentet i kryddan gurkmeja, har visat stor potential på många områden. Det fungerar som en antioxidant, det är antiinflammatoriskt, det verkar kunna förebygga och stoppa cancertillväxt och har dessutom starkt bakteriedödande verkan.

I en ny studie har provrörsförsök visat att kurkuminet stimulerar mänskliga immunförsvarsceller till att döda den antibiotikaresistenta TBC-bakterien. Dessutom stoppar kurkuminet aktiveringen av en molekyl (NF-κB) i cellen som gör att TBC-bakterien blir lätt att föra bort från smittade celler.

– Vår studie ger grundläggande bevis för att kurkumin skyddar mot infektion av Mycobacterium tuberculosis i människoceller, säger huvudförfattaren Xiyuan Bai i ett pressmeddelande. Kurkuminets skyddande roll mot resistent tuberkulos behöver bekräftas, men om den valideras kan kurkumin bli en ny behandling som kan användas mot läkemedelsresistent tuberkulos.

Medan vi väntar på att nya studier ska genomföras och att nya läkemedel tas fram som är mindre känsliga för resistens, kan vi alltid stärka våra immunförsvar på egen hand genom att använda gurkmeja i matlagningen eller genom att ta extrakt av kurkumin.


Källa: http://eu.wiley.com/WileyCDA/PressRelease/pressReleaseId-124482.html


Om tuberkulos:

Tuberkulos (TBC) sprids när en smittad person hostar och utsöndrar små salivdroppar i luften. Vissa av dropparna kan innehålla TBC-bakterier som andas in av andra i närheten. Bakterierna hamnar då i den smittade personens lungor. Immunförsvarets makrofager plockar upp bakterien och transporterar den till lymfnoder där de neutraliseras. När bakterierna neutraliserats har den smittade personen ”latent tuberkulos” och blir inte sjuk. Men i ungefär 5 procent av fallen blir immunförsvaret överbelastat och klarar inte att neutralisera alla TBC-bakterier. Det händer framför allt hos små barn som saknar ett färdigutvecklat immunförsvar. Latent tuberkulos kan emellertid ”vakna” och bli aktiv hos personer med försvagat immunförsvar, t.ex. HIV-positiva eller cancersjuka. TBC-bakterierna kan även sprida sig från lungorna till andra delar av kroppen, som matsmältningssystemet, levern, njurarna och hjärtat. Det är vanligaste är dock att infektionen sitter i lungorna.


Källa: https://www.youtube.com/watch?v=IGZLkRN76Dc


Foto: Simon A. Eugster

128 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page