top of page
  • Skribentens bildinfo851762

Kost och näring viktigt för mental hälsa

En ny dansk genomgång av effekten av antidepressiv medicin visar att risken för aggressivt beteende och självmordstankar ökar i dubbelt så hög utsträckning hos unga jämfört med vuxna.

– Det beror på hjärnans utveckling. Vi vet inte säkert, men den unga hjärnan reagerar på ett annat sätt än den vuxna hjärnan, säger Danuta Wasserman till Vetenskapsradion. Det är oerhört viktigt att barn och unga människor är under uppsikt av specialister när de behandlas, och att behandlingen kompletteras med psykologiska metoder.

Men även kosten och näringsstatus spelar roll. Bo Jonsson, överläkare och psykiater vid Sankt Görans sjukhus i Stockholm, menar att tillägg av B-vitaminer till läkemedel kan förbättra återhämtningen från depression hos vissa.

– Men det är också viktigt att ta reda på hur mycket socker och kolhydrater patienten äter, säger han. Vi vet från en stor amerikansk studie som kom för ett par år sedan att vissa födoämnen har koppling till inflammation och depression.

– Vi är alla biokemiskt olika. Därför måste vi hitta lösningar som passar individen. Bo Jonsson konstaterar att den psykiatriska vården behöver bli mer flexibel och öppna för mer kunskap än bara läkemedel och samtal. Det finns mycket som kan bidra till att man blir sjuk.


Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6355574

25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page