top of page
  • Helene Sandström

Kinesiska forskare testar C-vitaminbehandling mot coronavirus

Uppdaterat: 17 mars 2020

En studie av intravenös C-vitaminbehandling mot det nya coronaviruset genomförs i Wuhan.

En klinisk prövning ska göras på covid-19-smittade patienter med allvarliga andningskomplikationer. Studien utförs vid Zhongnan-sjukhuset i Wuhan i Kina där virussmittan först upptäcktes i slutet av 2019. Totalt 140 patienter kommer att behandlas med antingen 24 gram intravenöst C-vitamin per dag eller placebo i sju dagar.


Ansvarig forskare är Zhiyong Peng, överläkare och professor på Zhongnan-sjukhuset. Han var tidigare verksam som forskare vid universitetssjukhuset i Pittsburgh i USA där man nu har påbörjat arbetet med att ta fram ett vaccin mot covid-19.


– Även om den här smittan sprider sig snabbare än SARS-utbrottet, är de flesta fallen inte lika allvarliga, säger Zhiyong Peng i ett pressmeddelande.


Det problematiska med det nya coronaviruset är att det kan leda till svår akut lunginflammation, organsvikt och septisk chock hos patienter med nedsatt immunförsvar. Orsaken är att immunförsvaret överreagerar och frisätter stora mängder inflammatoriska cytokiner (en så kallad cytokinstorm) som sprids via blodet till lungorna och skadar vävnaderna där.


Eftersom flera tidigare fallbeskrivningar och studier har visat att C-vitamin i intravenös form kan förhindra den här processen, bland annat hos patienter med akut sepsis, vill man nu testa höga doser av C-vitamin i en randomiserad prövning.


Läs mer om viruset hos Folkhälsomyndigheten:


Relaterat

1 151 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page