top of page
  • Helene Sandström

Kan D-vitaminbrist bidra till högre dödlighet i covid-19?

Två italienska forskare vid universitetet i Turin menar att D-vitaminbrist kan vara en orsak till att covid-19 slår så hårt mot äldre.


En ny amerikansk forskningsgenomgång som nyligen publicerats i tidskriften Nutrients tyder på att D-vitamin kan stärka immunförsvaret och minska risken för luftvägsinfektioner som orsakats av influensa och även covid-19.

Den här studien har uppmärksammats av de två italienska forskarna Giancarlo Isaia, professor i geriatrik, och Enzo Medico, professor i histologi, vid universitetet i Turin.


”D-vitamin kan ha en förebyggande och terapeutisk verkan i behandlingen av covid-19”, skriver de i en rekommendation till den medicinska akademin i Turin.


Utsatta grupper bör få sin D-vitaminnivå testad

Tillräckligt med D-vitamin är viktigt för immunförsvaret och kan motverka onormala immunreaktioner i kroppen. För låga värden har kopplats till ett flertal kroniska sjukdomar som kan förkorta livslängden bland äldre.


När det gäller infektionen covid-19 som orsakas av coronaviruset tyder den nya forskningsgenomgången på att D-vitamin kan förhindra skador på lungorna vid inflammation. Giancarlo Isaia och Enzo Medico rekommenderar därför att alla som vårdas för covid-19 och alla svaga och äldre som inte vistas utomhus regelbundet får sina värden testade.


– Vi vill understryka att det här inte är något botemedel mot coronavirus, säger de till italienska dagstidningen Torino Oggi, men vi vill uppmärksamma att brist på D-vitamin kan gynna uppkomsten av virussjukdomar. Det finns också tillräckliga bevis på att behandling med D-vitamin kan förhindra försämring vid lunginflammation.


Relaterat


Studien:

Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, BaggerlyCA, French CB m.fl. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients 2020, 12(4), 988.2 132 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page