top of page
  • Helene Sandström

Inositol stärker skyddet mot ryggmärgsbråck

När gravida tar en kombination av B-vitaminerna folsyra och inositol verkar det öka skyddet mot att barnet föds med ryggmärgsbråck.


Det är välkänt att folsyra minskar risken för att fostret föds med neuralrörsdefekter, däribland ryggmärgsbråck. Trots det drabbas vissa barn ändå. Nu visar en ny brittisk studie vid Institute of Child Health, University College London, att kvinnor som tidigare fött barn med ryggmärgsbråck verkar få ett högre skydd med hjälp av tillskott av inositol.

     Enligt förundersökningarna som gjordes på möss för sex år sedan förbättras fostrets vävnadstillväxt, vilket minskar risken för bråck och andra defekter.

– Genom våra försök vet vi att inositol kan stimulera fostrets celler att föröka sig snabbare, sade en av forskarna, Nick Greene, till BBC när resultaten från de tidigare försöken publicerades. Vitaminet korrigerar defekten som annars skulle kunna utvecklas till ett ryggmärgsbråck.

     Ingen av kvinnorna som fick tillskott av inositol i den nya studien födde barn med ryggmärgsbråck. Men det gjorde däremot tre av kvinnorna i den grupp som bara fick tillskott av folsyra.

– Den här studien visar att folsyra och inositol som tas tillsammans före och under graviditeten kan hjälpa till att förebygga neuralrörsdefekter, särskilt hos kvinnor med en historik av sådana, säger Gudrun Moore vid forskningscentret Sparks som varit med och finansierat forskningen.


Källor: http://www.bbc.com/news/uk-scotland-35503529 http://www.bbc.com/news/uk-scotland-11230642


Studien: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26847388


Mer information: https://www.ucl.ac.uk/ich/research/developmental-biology-cancer/developmental-biology-birth-defects/copp-greene-research-group/ponti_study

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page