top of page
  • Helene Sandström

Inflammatorisk tarmsjukdom botades med enbart kostbehandling

Kosten och tarmens bakterieflora är avgörande för IBD – inflammatorisk tarmsjukdom. Det menar David Suskind som forskar på IBD vid Seattle Children’s Hospital IBD Center. Hans senaste studie visar att åtta av tio barn med IBD kunde botas med enbart specialkost.


– Det här förändrar hela paradigmet för hur vi kan välja att behandla barn med inflammatorisk tarmsjukdom, säger läkaren David Suskind i ett pressmeddelande från Seattle Children’s Hospital.


I en liten men unik studie behandlades tio patienter i åldern 10–17 år, som alla led av inflammatorisk tarmsjukdom, med specialkost. Kosten kallas för specifik kolhydratsdiet (SCD) och går ut på att spannmål, mjölk, socker (utom honung) och raffinerade livsmedel utesluts. Istället läggs fokus på naturlig och näringstät mat med mycket grönsaker, bär, nötter och frukt och kött av god kvalitet.


Efter tolv veckor hade sjukdomssymtomen hos åtta av de tio patienterna försvunnit helt. Slutsatsen från studien blev därmed att enbart kostbehandling av IBD-patienter med aktiv Crohns sjukdom och ulcerös kolit kan leda till att sjukdomen går tillbaka, så kallad remission.


Mediciner dämpar bara immunförsvaret Crohns sjukdom och ulcerös kolit är två olika former av IBD. De brukar medicineras med steroider eller andra läkemedel som ofta ger besvärliga biverkningar. Ett annat problem med medicinerna är att de bara dämpar immunförsvaret och inte behandlar de underliggande orsakerna i tarmkanalen och tarmfloran.


– I flera årtionden har den medicinska vetenskapen hävdat att kosten inte spelar någon roll, att den inte påverkar sjukdomar, säger David Suskind i pressmeddelandet. Men nu vet vi att kosten har en inverkan – en stark inverkan. Den fungerar och nu finns det bevis på det.

Suskind berättar vidare att det är hans avsikt att förbättra kvaliteten på vården och det kliniska utfallet för patienter med IBD genom att fokusera på patienten och inte bara sjukdomen.


– Varje människas sjukdom är unik, precis som varje individ är unik. SCD är ett nytt verktyg i vår verktygslåda för behandlingen av de här patienterna. Det kanske inte är det bästa behandlingsalternativet för alla, men det är effektivt för alla som vill prova en kostbehandling.
Gurkmeja mot IBD David Suskind och kollegor har tidigare även publicerat resultat från en mindre undersökning som visade att ämnet kurkumin i gurkmeja skulle kunna ha en bidragande positiv effekt mot IBD. Nio ungdomar i åldern 11–18 år med IBD fick kapslar med 500 mg kurkumin två gånger per dag i tre veckor. Dosen ökades sedan till 1 gram och sedan 2 gram i tre veckor vardera. Den totalt nio veckor långa studien visade att kurkumin tolererades väl av patienterna och ledde till förbättringar hos merparten av deltagarna. Slutsatsen var att kurkumin skulle kunna användas som kompletterande behandling hos den här patientgruppen förutsatt att större och längre studier bekräftar att behandlingen är säker och effektiv.

13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page