top of page
  • Helene Sandström

Idag är det dagen D

Idag är det D-vitamindagen. För åttonde året i rad uppmärksammas det här livsviktiga vitaminet den 2 november för att öka medvetenheten om farorna med D-vitaminbrist.


Att D-vitaminbrist blivit ett världsproblem är inte längre någon nyhet. Forskare och läkare är numera överens om att minst en tredjedel av världens befolkning har för låg D-vitaminhalt, eftersom så många idag lever större delen av sina liv inomhus.


– Att ta D-vitamintillskott och exponera oss för solsken på ett förnuftigt sätt är något av det viktigaste vi kan göra för vår hälsa. Den medicinska litteraturen om D-vitaminets positiva effekter bara fortsätter att öka, säger läkaren John Cannell, chef för organisationen Vitamin D Council.


Forskare gör hela tiden nya upptäckter som kopplar låg D-vitaminstatus till högre förekomst av sjukdomar som bröst- och tjocktarmscancer, hjärt-kärlsjukdomar, infektionssjukdomar och olika autoimmuna sjukdomar. En ökad medvetenhet om D-vitaminets potentiella hälsoeffekter skulle kunna minska förekomsten av vissa av de här sjukdomar på längre sikt.


– Det finns ingen tvekan om att D-vitaminstatus är förknippat med mängder av viktiga kliniska sjukdomar, säger läkaren Sadeq Quraishi, biträdande professor vid Harvard Medical School. Det vetenskapliga samfundet befinner sig nu i nästa forskningsfas där vi utformar och genomför rigorösa kliniska prövningar för att bekräfta huruvida förbättrad D-vitaminstatus leder till bättre utfall. Samtidigt hoppas vi på att lära oss mer om hur D-vitamintillskott kan ge potentiella hälsofördelar.


Hälsocentret InspireHealth i Vancouver inrättade D-vitamindagen i Kanada den 2 november 2009.

Det inspirerade den kanadensiska riksdagsledamoten James Lunney att införa Bill C-388 om att etablera en nationell D-vitamindag i Kanada.

Källa: Vitamin D Day. November 2nd is Vitamin D Day

16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page