top of page
  • Helene Sandström

Honung och örter alstrar antimikrobiella virus som stärker tarmhälsan

Uppdaterat: 21 feb. 2020

Forskare vid San Diego State University har hittat ett nytt sätt att använda mat som medicin. Livsmedel som honung, oregano, stevia och mjölon ökar produktionen av så kallade bakteriofager i tarmen som kan minska förekomsten av skadliga mikrober och bidra till mer gynnsamma bakterier.

Maten vi äter påverkar vår tarmflora på olika sätt, och vid San Diego State-universitetet (SDSU) visar ny forskning att många födoämnen är bra på att utlösa en produktion av så kallade bakteriofager (”bakterieätare”) i tarmen – ett slags virus som infekterar och tar död på bakterier.

Bakteriofager är den vanligast förekommande organismen

på jorden – det finns mer än tio gånger så många fager som bakterier. Varje typ av fag angriper en eller ett par specifika bakteriestammar och flera typer har testats mot alla möjliga bakterieinfektioner, bland annat blodförgiftning. Vid KI pågår även forskning om fager mot resistenta bakterier.


Mat som medicin

Många växtbaserade livsmedel har antimikrobiell verkan och leder till ökad produktion av fager som angriper sjukdomsalstrande bakterier. Forskarna vid SDSU testade därför över hundra sådana födoämnen och sammanställde en lista över de som var mest verksamma, bland annat honung, kanel, kryddnejlika, lakritsrot, mjölon, oregano, propolis, stevia, tabasco (vinäger och chili) och neemextrakt.

De som hade allra störst effekt på produktionen av bakteriofager som angriper stafylokocken S. aureus

var stevia, grapefruktextrakt och tandkräm (!).

Stevia hade också klart störst verkan mot B. thetaiotaomicron, medan kryddnejlika och propolis kom på andra och tredje plats. Mot enterokocken E. faecalis som ofta orsakar urinvägsinfektioner hade mjölon, propolis och aspartam (!) bäst effekt.


– Det här visar att vi kan forma människans tarmflora med ämnen i vanlig mat, säger Forest Rohwer, mikrobiell ekolog vid SDSU.

– De här födoämnenas förmåga att döda vissa typer av bakterier utan att påverka andra gör dem väldigt intressanta.

Framtida användningsområden

Rätt kunskap om och rätt användning av de födoämnen som visade bäst effekt i testerna kan bidra till behandlingen och förebyggandet av sjukdomstillstånd som förknippas med en obalanserad tarmflora, och till bättre hälsa i allmänhet.


– Vi hoppas på att kunna hitta fler livsmedel som ökar produktionen av bakteriofager och fastställa deras molekylära mekanismer, säger Rohwer. Det finns förmodligen tusentals ämnen som kan vara användbara för att avlägsna oönskade bakterier.

– Vi har också sett att vissa livsmedel hämmar bakteriofager och de skulle därför kunna utnyttjas för att kontrollera sjukdomsframkallande virus, berättar Lance Boling, molekylärbiolog och forskarassistent vid SDSU.


Källa:

San Diego State University. Common Foods Can Help ‘Landscape’ the Jungle of Our Gut Microbiome. Pressmeddelande 2020-01-15.

Studien:

Boling L, Cuevas DA, Grasis JA, Kang HS, Knowles B, m.fl. Dietary prophage inducers and antimicrobials: toward landscaping the human gut microbiome. Gut Microbes, 2020


3 325 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Yorumlar


bottom of page