• Helene Sandström

Hälsosam kost kompenserar inte högt saltintag

Mycket salt i kosten höjer blodtrycket även om du äter hälsosamt i övrigt, visar en ny studie från Imperial College London och Northwestern University. Det gäller att hålla mineralerna natrium, kalium, kalcium och magnesium i balans, menar kardiologen Mark Houston som specialiserat sig på högt blodtryck.


Högt blodtryck kallas ibland för den tysta bödeln. Det är en riskfaktor som ligger bakom de 30 000 hjärtinfarkter och lika många strokefall som vi svenskar drabbas av varje år.

Det finns många saker som påverkar kroppens cirkulationsflöde, till exempel hur elastiska blodkärlen är, hur mycket vatten och salt kroppen har tillgång till och i vilken takt hjärtat slår.

Mycket salt i kosten är en orsak till högt blodtryck som ofta lyfts fram, och nu har en grupp forskare vid brittiska Imperial College London och amerikanska Northwestern University analyserat mer än 4 000 personers kosthållning för att ta reda på om en nyttig kost med mycket frukt och grönt kan kompensera ett högt saltintag.


Högt saltintag en global epidemi

Forskarna granskade data från den så kallade INTERMAP-studien som genomfördes mellan 1997 och 1999 och som registrerade kostvanor hos 4 680 personer i åldrarna 40–59 år från USA, Storbritannien, Japan och Kina. Deltagarna följdes i fyra dagar och två urinprover togs under den perioden. Mätningar gjordes även av deras längd, vikt och blodtryck, och de insamlade uppgifterna har använts i många forskningsprojekt sedan dess.


I den här studien granskades koncentrationerna av natrium och kalium i urinproverna. Natrium är den största beståndsdelen i vanligt bordssalt och är det mineral som brukar kopplas till högt blodtryck, medan kalium, som finns i stora mängder i mörkgröna bladgrönsaker, har förknippas med lägre blodtryck.


Forskarna tittade också på deltagarnas kosthållning och deras intag av över 80 näringsämnen som kan kopplas till lägre blodtryck, bland annat C-vitamin, kostfiber och omega-3-fettsyror. Många av dessa näringsämnen finns i grönsaker, frukt och fullkorn.

En korrelation upptäcktes mellan högt blodtryck och ett högre saltintag, även hos de personer som fick i sig stora mängder kalium och andra näringsämnen. Forskarna beräknade saltintaget genom att analysera data om natrium i urinen och kostintag.

Det rekommenderade saltintaget för vuxna är 6 gram om dagen, vilket är ungefär en tesked (och motsvarar 2,4 gram natrium). Det genomsnittliga saltintaget i studien var 10,7 gram per dag, och ju mer saltintaget steg, desto högre var det systoliska blodtrycket.


– I dag har vi en global epidemi med högt saltintag – och högt blodtryck, säger Queenie Chan som är medförfattare till rapporten. Den här studien visar att det inte går att fuska om man vill minska blodtrycket.


Mineralernas samverkan

Enligt den amerikanska kardiologen Mark Houston som driver kliniken Hypertension Institute i USA är det vanligt att intaget av mineralerna natrium, kalium, kalcium och magnesium behöver balanseras hos personer med högt blodtryck. Den västerländska standardkosten innehåller för mycket natrium och för lite av de andra tre. Kvoten mellan natrium och kalium bör till exempel vara ett till minst tre (gärna 1:4–5), men oftast är förhållandet det motsatta.


Magnesiumintaget ligger omkring 200–300 mg per dag hos de flesta som äter en västerländsk standardkost, men bör ligga på åtminstone 500 mg per dag. Problemet är att ett lågt magnesiumvärde i cellerna även orsakar lägre kaliumhalt. Därför räcker det inte att bara höja kaliumhalten. En växtbaserad kost med magnesiumrika livsmedel som bladgrönsaker, avokado, mandlar, cashewnötter och baljväxter gör att halterna reglerar sig själva. Men vid större brister kan tillskott behövas.


Enligt Houston har patienter med högt blodtryck större näringsbrist än personer med normalt blodtryck. De vanligaste bristerna omfattar bland annat coenzym Q 10, D-vitamin, kolin och magnesium.


– Vi har publicerat data som visar att 62 procent av patienter med måttligt förhöjt blodtryck kan sluta med sina blodtryckssänkande mediciner inom 12 månader om de följer vårt livsstilsprogram, säger Mark Houston.


Programmet som används vid Hypertension Institute innehåller följande tio punkter.

1) Gå regelbundet på läkarkontroller. 2) Ät medelhavskost, en modifierad DASH-diet eller stenålderskost (bara komplexa kolhydrater, inga transfetter). 3) Ta lämpliga kosttillskott vid behov. 4) Motionera varje dag – ca 40 minuter styrketräning och 20 minuter konditionsträning. 5) Håll din idealvikt, gärna med minst 12 timmars fasta över natten 4–7 dagar/vecka. 6) Lev livet lugnare, se till att sömnen fungerar och använd stresshanteringstekniker. 7) Minska alkoholintaget till ett par glas per vecka. 8) Sänk koffeinintaget och ta bort koffein helt om du är känslig. 9) Sluta använda nikotin. 10) Använd vanliga läkemedel vid behov.


Källa: Imperial College London. Healthy diet may not offset high salt intake. Pressmeddelande 2018-03-06.


Studien: Stamler .J, Chan Q., Daviglus M.L., Dyer A.R., Van Horn L. m.fl. Relation of Dietary Sodium (Salt) to Blood Pressure and Its Possible Modulation by Other Dietary Factors. Hypertension. 2018;HYPERTENSIONAHA.117.09928

7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla