top of page
  • Helene Sandström

Hälsosam kost kompenserar inte högt saltintag

Mycket salt i kosten höjer blodtrycket även om du äter hälsosamt i övrigt, visar en ny studie från Imperial College London och Northwestern University.


Det finns många saker som påverkar kroppens cirkulationsflöde, till exempel hur elastiska blodkärlen är, hur mycket vatten och salt kroppen har tillgång till och i vilken takt hjärtat slår.


Mycket salt i kosten är en orsak till högt blodtryck som ofta lyfts fram, och nu har en grupp forskare vid brittiska Imperial College London och amerikanska Northwestern University analyserat mer än 4 000 personers kosthållning för att ta reda på om en nyttig kost med mycket frukt och grönt kan kompensera ett högt saltintag.


Högt saltintag en global epidemi

Forskarna granskade data från den så kallade INTERMAP-studien som genomfördes mellan 1997 och 1999 och som registrerade kostvanor hos 4 680 personer i åldrarna 40–59 år från USA, Storbritannien, Japan och Kina. Deltagarna följdes i fyra dagar och två urinprover togs under den perioden. Mätningar gjordes även av deras längd, vikt och blodtryck, och de insamlade uppgifterna har använts i många forskningsprojekt sedan dess.


I den här studien granskades koncentrationerna av natrium och kalium i urinproverna. Natrium är den största beståndsdelen i vanligt bordssalt och är det mineral som brukar kopplas till högt blodtryck, medan kalium, som finns i stora mängder i mörkgröna bladgrönsaker, har förknippas med lägre blodtryck.


Forskarna tittade också på deltagarnas kosthållning och deras intag av över 80 näringsämnen som kan kopplas till lägre blodtryck, bland annat C-vitamin, kostfiber och omega-3-fettsyror. Många av dessa näringsämnen finns i grönsaker, frukt och fullkorn.


En korrelation upptäcktes mellan högt blodtryck och ett högre saltintag, även hos de personer som fick i sig stora mängder kalium och andra näringsämnen. Forskarna beräknade saltintaget genom att analysera data om natrium i urinen och kostintag.


Det rekommenderade saltintaget för vuxna är 6 gram om dagen, vilket är ungefär en tesked (och motsvarar 2,4 gram natrium). Det genomsnittliga saltintaget i studien var 10,7 gram per dag, och ju mer saltintaget steg, desto högre var det systoliska blodtrycket.


– I dag har vi en global epidemi med högt saltintag – och högt blodtryck, säger Queenie Chan som är medförfattare till rapporten. Den här studien visar att det inte går att fuska om man vill minska blodtrycket.Källa: Imperial College London. Healthy diet may not offset high salt intake. Pressmeddelande 2018-03-06.


Studien: Stamler .J, Chan Q., Daviglus M.L., Dyer A.R., Van Horn L. m.fl. Relation of Dietary Sodium (Salt) to Blood Pressure and Its Possible Modulation by Other Dietary Factors. Hypertension. 2018;HYPERTENSIONAHA.117.09928

25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page