top of page
  • Helene Sandström

Hälsosam kost bäst mot depression och inflammation

Världens första randomiserade, kontrollerade studie av depression och kostbehandling visar att kosten är en vinnare.


Undersökningen gjordes vid Deakin-universitetet i australiska Melbourne och omfattade bara 33 deltagare, så det var ingen stor studie. Trots det är det intressant att en tredjedel av deltagarna blev bättre från sin svåra eller medelsvåra depression efter bara 12 veckors kostbehandling. Maten bestod till största delen av grönsaker, frukt, fullkornsprodukter, baljväxter, fisk, magert rött kött, olivolja och nötter.


I kontrollgruppen som fick hjälp med socialt stöd, men ingen kostbehandling, var det bara 8 procent som upplevde en förbättring.


– Det är absolut dags att börja se dieter som en viktig självständig behandlingsmetod vid depression och ångest, säger Felice Jacka, som ledde forskarteamet, till Svenska Dagbladet.


Inflammation en nyckel till depression Det är känt sedan länge att en ohälsosam kost ökar risken för kronisk inflammation i kroppen, något som kopplats till depression och många andra sjukdomar.


Andra faktorer som ökar inflammationsrisken är övervikt, matsmältningsproblem och dålig tarmflora, en stillasittande livsstil, dålig sömn och social stress. Inflammation påverkar olika vävnader i kroppen, inklusive hjärnan.


När inflammationsämnen, till exempel interleukin 6 och TNF-alfa, tar sig in i hjärnan kan de förhindra att signalämnen som serotonin och dopamin frisätts från nervcellerna. Dessutom ökar de upptaget av signalämnena, så att mindre mängd blir tillgänglig i synapserna mellan nervcellerna där de behövs.


De inflammatoriska ämnena hämmar även själva produktionen av serotonin i hjärnan. Det sker genom att de aktiverar ett enzym som stoppar aminosyran tryptofan från att omvandlas till serotonin. Då omvandlas tryptofan i stället till nedbrytningsprodukten kynurenin. Den kan i sin tur konverteras till metaboliten quinolinsyra som är giftig för nervcellerna, och har kopplats till depression.


Fibrer och träning stoppar inflammation Eftersom tarmen är en stor källa till inflammation och även kroppens största reglerverktyg för immunförsvaret verkar det klokt att sätta in kostbehandling vid de flesta kroniska sjukdomar. Grönsaker, fullkorn och baljväxter innehåller fibrer som ger mat åt de nyttiga bakterierna i tarmen. Då kan de tillverka de viktiga kortkedjade fettsyrornasom stärker immunförsvaret och minskar risken för inflammation.


I en annan australisk studie som publicerades förra året följdes 1 600 vuxna i tio års tid. Deltagarna var 49 år och äldre vid studiens start. Resultaten visade att de som åt mest fiber hade nästan 80 procent större sannolikhet att hålla sig friska och aktiva under de tio åren som försöket pågick.


Utöver kost och näring är fysisk aktivitet en viktig faktor. Uthållighetsträning har bland annat visat sig stoppa omvandlingen av kynurenin till den giftiga metaboliten quinoloinsyra, vilket kan minska risken för depression.

25 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


shopactlicense
Dec 14, 2021

What is the goal of the Shops and Establishments Act? ... The goal is to get uniform advantages for representatives working in various foundations Online shop act, from shops, business foundations and private lodgings to eateries, theaters and different spots of public delight or diversion.

Like
bottom of page