top of page
  • Helene Sandström

Glutation stoppade svåra andningsbesvär vid covid-19

Två patientfall har rapporterats i tidskriften Respiratory Medicine Case Reports som tyder på att den kroppsegna antioxidanten glutation kan vara verksam mot andningssvårigheter vid covid-19.

Två patienter i New York City med konstaterad covid-19-infektion och symtom som feber, torrhosta och svåra andningsbesvär fick tillskott av glutation som visade god effekt mot den typiska lunginflammation som coronaviruset ger upphov till.

– När man får en virusinfektion med en massiv inflammation har man kanske inte tillräckligt med glutation som annars skyddar den känsliga lungvävnaden, säger läkaren Richard Horowitz till tidningen New York Post.

Richard Horowitz är medförfattare till den publicerade rapporten och var den som beslöt sig för att testa tillskott av glutation till de två patienterna när varken läkemedel eller andra näringsämnen hjälpte mot de svåra andningsbesvären.


Bättre inom en timme

Den ena patienten, en kvinna på 48 år, hade så svårt att andas att hon inte kunde stå upprätt, men efter en oral dos med 2 gram liposomalt glutation förbättrades hennes lungor inom en timme så att hon kunde ta djupa andetag och stå upp och gå omkring. Hon fortsatte att ta samma dos i fem dagar och blev frisk utan att få något återfall.

Den andra patienten, en man på 54 år, fick en intravenös injektion av 2 gram glutation varje dag i drygt en vecka, som förbättrade hans andningssvårigheter markant inom en halvtimme.


Hypotes om glutationbrist som orsaksfaktor

Den ryska forskaren Alexey Polonikov, professor vid institutionen för biologi och medicinsk genetik vid universitetet i Kursk, har nyligen publicerat en hypotes om att brist på glutation i kroppen, särskilt hos äldre människor, kan vara en viktig bidragande faktor till att covid-19 går från en mild infektion till ett livshotande tillstånd.


Det är också känt sedan tidigare att glutation har virushämmande effekt mot bland annat hiv, herpes, influensa A och hepatit C.


– Det här är ingen ny behandling och den är inte farlig, säger Richard Horowitz till New York Post. Han menar att glutation kan visa sig vara en enkel och effektiv lösning, men först måste det göras kliniska studier som bekräftar resultaten.
Källa:


Studien:

Horowitz RI, Freeman PR, Bruzzese J. Efficacy of glutathione therapy in relieving dyspnea associated with COVID-19 pneumonia: A report of 2 cases. Respir Med Case Rep. 2020 Apr 21:101063.744 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page