top of page
  • Helene Sandström

Fortfarande för lite D-vitamin bland gravida

Minst en tredjedel av gravida kvinnor har lägre blodnivåer av D-vitamin än rekommenderat enligt en ny avhandling från Umeå universitet.


Anette Lundqvist, barnmorska och doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, har undersökt kostintaget under tidig graviditet bland 209 kvinnor. De fick besvara kostenkäter, och utifrån dem framkom att de flesta anpassar sin kost för att få i sig mer näring och att fyra av tio äter kosttillskott med bland annat D-vitamin och folsyra.

Uppföljande mätningar av D-vitaminhalten i blodet hos samma grupp kvinnor, under och efter deras graviditet, visade dock att var tredje person hade lägre nivåer än rekommenderat.


– Intaget av D-vitaminer via kost var stabilt lågt över hela året. Här ser vi att kostrådgivning inom mödravården måste vara tydligare, säger Anette Lundqvist i ett pressmeddelande från Umeå universitet.


Följden av för låg D-vitaminnivå hos mamman kan bli sämre skydd mot infektioner, större risk för graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning och för tidig födsel. För barnet ökar risken bland annat för svagt skelett och dålig tandhälsa.
Foto: Anna Kosali

14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page