top of page
  • Helene Sandström

Finsk studie visar flera näringsbrister hos veganer

Veganer som äter för lite bär, frukt, nötter och rotfrukter har näringsbrister, enligt en ny finsk studie.


En grupp finska forskare har analyserat näringsnivåerna hos 22 veganer. Urvalet bestod av välutbildade unga vuxna vars främsta orsak till att välja vegankost var omtanke om djur och miljö snarare än den egna hälsan.

24 procent av veganerna hade för låg D-vitaminhalt, jämfört med 6 procent i kontrollgruppen som bestod av allätare. Veganerna hade också lägre nivåer av betakaroten, E-vitamin, selen, jod och omega-3-fettsyror än kontrollgruppen. Samtliga veganer och 91 procent av kontrollgruppen hade jodvärden som understeg WHO:s gränsvärde (<100 μg/L urine). Även selennivåerna var lägre hos veganerna än i kontrollgruppen, trots att Finland som enda land i världen tillsätter selen i konstgödsel. Intaget låg dock över det rekommenderade gränsvärdet hos bägge grupperna. 91 procent av veganerna tog kosttillskott med B12-vitamin och ingen brist sågs hos dem. 77 procent tog även D-vitamintillskott. Analyserna visade att den andel av veganerna som inte tog extra D-vitamin hade för låg halt, vilket enligt forskarna tyder på att tillskott gör skillnad.

Slutsatsen var att många veganer kan behöva kostråd för att lära sig att äta mer balanserat och att de bör ta tillskott av B12-vitamin, D-vitamin och jod.


13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page