top of page
  • Helene Sandström

Fibertillskott kan minska övervikt hos barn

Lite prebiotika i ett glas vatten en halvtimme före middagen visade sig vara ett enkelt sätt att reglera aptiten hos överviktiga barn.


Kanadensiska forskare genomförde en randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad undersökning av 42 överviktiga flickor och pojkar i åldern 7–12 år.


10 flickor och 10 pojkar fick äta ett tillskott av inulinfiber, medan 7 flickor och 11 pojkar fick ett placebopulver som innehöll maltodextrin i 16 veckor. De började med en mindre mängd som ökades successivt för att tarmen skulle hinna vänja sig vid fibrerna och minimera eventuella magbesvär som kan uppstå vid för hög startdos.


Inulin är en olöslig kostfiber som finns i bland annat cikoriarot, lök, vitlök, svartrot och jordärtskocka. 


I övrigt fick barnen äta som vanligt. Information om deras matintag och aptit registrerades av föräldrarna, och blodprov av mättnadshormonet ghrelin togs vid studiens slut.

Resultaten visade att prebiotikan hade en positiv effekt på barnens mättnadskänsla. Energiintaget i gruppen som fick extra fibrer minskade med omkring 113 kalorier hos de äldre barnen (över 10 år) jämfört med placebogruppen där intaget tvärtom ökade med 137 kalorier.


Halten av mättnadshormonet ghrelin var 28 procent i fibergruppen jämfört med 8 procent i placebogruppen. Barnen som fick prebiotika minskade också mer i vikt än barnen som fick placebo (3,4 % på den så kallade BMI z-skalan jämfört med 0,49 %).


– De här resultaten är lovande och visar att intag av prebiotiska fibrer kan minska energiintag och kroppsvikt, säger professor Raylene Reimer vid institutionen för näringslära och dietetik på universitetet i Calgary. Det är ytterligare ett verktyg att använda mot överviktsepidemin. Självklart måste vi också hantera barnens kost. Men den här typen av små, stegvisa förändringar kan ha en positiv inverkan på hälsan.

9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page